Viool
Bram Van Camp: van Koningin Elisabethwedstrijd tot componist van het jaar
december 23, 2020

Bram Van Camp is verkozen tot componist van het jaar. Hij wint deze prijs dankzij twee composities van zijn hand: Träume en Scherzo-Bagatelle. De Antwerpse componist van hedendaagse klassieke muziek krijgt naast de erkenning ook 5000 euro van Sabam for Culture.

De onafhankelijke jury prijst Van Camp voor zijn heel eigen stem en voor zijn toegankelijke maar verre van gemakkelijke schrijfwijze.

“Van Camp bekoort een groot publiek zonder aan authenticiteit in te boeten”

"Stand houden tussen de grandeur van de alom gekende vioolconcerti is geen sinecure. Van Camp slaagt hier wonderwel in door virtuositeit te combineren met een originele hedendaagse orkestratie. Zo bekoort hij een groot publiek zonder aan authenticiteit in te boeten”, aldus de jury.

Naar aanleiding van deze prijs sprak presentator en liefhebber van klassieke muziek Thomas Vanderveken met de gelukkige winnaar:

Bekijk het interview.

Interview Thomas Vanderveken met Bram Van Camp

‘Träume’ en ‘Scherzo-Bagatelle’

Träume werd geschreven in opdracht van Symfonieorkest Vlaanderen. De muziek staat volledig in functie van de expressie van de romantische poëzie. Hierdoor is de compositie zeer lyrisch. Ook in de samenklank wordt er herinnerd aan tonaliteit, maar binnen een eigen harmonisch systeem, dat ook dissonanten toelaat.

Scherzo-Bagatelle werd geschreven in opdracht van de Koningin Elisabethwedstrijd, bestemd voor de Halve Finale van de vioolwedstrijd in 2019 in Brussel. In deze korte, grillige compositie komt niet alleen de violistische virtuositeit aan bod, maar worden ook muzikale vaardigheden op de proef gesteld, waaronder het samenspel met de pianist.

Over de prijs

Sabam for Culture gaat op zoek naar de componist van hedendaagse klassieke muziek die zijn of haar stempel drukte op het afgelopen jaar. De focus ligt op de creatie van nieuwe composities in 2019. De winnaar krijgt officiële erkenning én een geldprijs van 5000 euro. Daarmee investeert Sabam in de carrière van de laureaat.

Die werd gekozen door een vijfkoppige onafhankelijke jury:

  • Michiel De Malsche (componist en vicevoorzitter COMAV)
  • Chloë Herteleer (muziekprogrammator deSingel)
  • Filip Rathé (artistiek directeur en dirigent SPECTRA)
  • Jeroen Vanacker (artistiek directeur concertgebouw Brugge)
  • Marie Paule Wouters (musicologe, auteur en programmamaker voor radio en tv)

Lees wie genomineerd was.

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons