U kunt op ons rekenen. Uw auteursrechten worden zoals gepland uitbetaald. Lees wat we verder voor u doen.
Hebt u een vraag? Vind het antwoord in onze FAQ’s of gebruik dit contactformulier. Bellen kan u elke werkdag van 9u30 tot 13u op 02 286 84 84.

saxofoon
Dit zijn de genomineerden voor de prijs Sabam for Culture ‘Jazzcomponist 2019’
september 17, 2020

Op vrijdag 25 september reikt Sabam For Culture de prijs uit voor beste jazzcomponist van 2019. Deze award wordt vanaf nu elk jaar uitgereikt aan componisten in beide taalgemeenschappen tijdens een jazzgerelateerd evenement. De uitreiking in Vlaanderen vindt dit jaar plaats op Jazz Middelheim 1.5 voor aanvang van het concert van de Belgische jazzgitarist Philip Catherine.

De focus ligt op de creatie van nieuwe werken. Met een geldprijs van € 5.000 wil Sabam for Culture de volgende stap in de carrière van de laureaat mee financieren. 

Een externe jury ging voor de selectie van de genomineerden op zoek naar de beste jazzmuziek van 2019.  

And the nominees are…

 

  • Seynabou Claerhout: schreef met haar album Hubert een bijzonder debuut. In haar sterke jazz composities is een mooie rol weggelegd voor gitaar maar bovenal haar eigen instrument: de trombone. Die zingt, huilt, pulseert, vertelt en weet door goed opgebouwde, eigentijdse stukken vele harten week te maken. 

 

  • Nathan Daems: heeft honger naar de wereld, maar hij deelt graag. Zo bezorgt hij ons met zowel Ragini Trio (Peace The New Jazz), Echoes of Zoo (First Provocations) als met Black Flower (Future Flora) een stevig gekruid tripje rond de wereld. Soms pure jazz, bijna altijd een duizelingwekkend succesvolle East-meets-West-meets-Africa-and-beyond. Een vurige sax, duwende drums, een scheurende gitaar, een bas die op het juiste moment voor een rilling zorgt. Niet toevallig wordt zijn muziek internationaal opgepikt.

 

  • Alex Koo: is een elegante pianist die het ook aandurft om repetitief op de bassen te hameren wanneer kompanen Ralph Alessi (trompet) en Mark Turner (tenorsax) met iets delicater kleurwerk bezig zijn. Downbeat was ons voor, maar wij zeggen het nog eens: Appleblueseagreen is een van de beste platen van 2019. Wereldklasse geïnitieerd door een jonge Belg.

 

  • Hendrik Lasure: heeft op zijn 22e verjaardag al een erg rijke jazzbagage. En dat hoor je wanneer hij je onderdompelt in zijn Warm Bad (Hendrik Lasure Warm Bad - Garden Head), zelfs in de meer poppy nummers. Voor die band stelde hij een zevenkoppig dreamteam samen: eentje met drie gitaren in de composities. Hendrik en zijn muzikanten slagen er in om samen een intiem verhaal te vertellen. Een veelzijdige componist en muzikant die nu ook letterlijk zijn stem laat horen.

 

De Jury

Wie deze prijs mee naar huis neemt? Dat bepaalt de vijfkoppige jury bestaande uit: 

  • Roel Vanhoeck (Bozar)
  • Lize Colson (VI.BE ) 
  • Femke Coopmans (Jazz&Mo)
  • Maarten Van Rousselt (Flagey)
  • Guy Peters (Jazzlab)

 

 

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons