Onze medewerkers zullen op donderdag 26 (Hemelvaartsdag) en vrijdag 27 (brugdag) mei telefonisch niet bereikbaar zijn. U kan ons uiteraard steeds contacteren via member@sabam.be.

kff leuven
Dit zijn de winnaars van Kortfilmfestival Leuven 2021
december 16, 2021

Ondanks de coronabeperkingen heeft Kortfilmfestival Leuven een meer dan geslaagde 27ste editie achter de rug. Heel wat nieuwe talenten kregen de kans om hun werk voor te stellen aan een enthousiast publiek. Sabam - trotse partner van het festival - deelde er ook zelf een prijs en verschillende beurzen uit. Op die manier steunen we de filmsector, met een speciale focus op het talent van morgen. 

Ontwikkelingsbeurzen voor kortfilms 

De coronacrisis maakt het voor filmmakers nóg moeilijker om hun project gefinancierd te krijgen. Daar wil Sabam for Culture iets aan doen. Tijdens het festival kregen professionele filmmakers en studenten de kans om hun kortfilm te pitchen voor een professionele jury. Zo maken ze kans op een beurs van 1.000 of 2.000 euro. We deelden voor 10.000 euro aan beurzen uit aan acht filmmakers.

Twee professionele filmmakers kregen elk een beurs van 2.000 euro:

 • Wendy Montellano - A Las Esondidas
 • Lino Kafidas (samen met Dimitris Kafidas) - Hotel Centaur 

Zes studenten kunnen voor de ontwikkeling van hun afstudeerfilm rekenen op een beurs van 1.000 euro: 

 • Jehane Razzaq - Facade 
 • Jasmine Issa - Docu (geen titel)
 • Sebastian Schaevers - On its way down (werktitel)
 • Kimia Hendi - inherent
 • Nils Vanderwaeren - Grinta
 • Sebastiaan Buts - Triade

 

VAF Wildcards 

Tijdens Kortfilmfestival Leuven werden ook de VAF Wildcards uitgereikt, de jaarlijkse prijzen voor aanstormend filmtalent en dé springplank naar een carrière als filmmaker of scenarist.

De winnaars krijgen de kans om een eerste buitenschoolse film te maken, onder begeleiding van een individuele coach en met financiële ondersteuning van het VAF. Bovendien maken ze aanspraak op een beurs van 2.500 euro van Sabam for Culture wanneer ze voor hun film originele muziek laten componeren. 

Vijf veelbelovende filmtalenten vielen dit jaar in de prijzen:  

 • Aulona Fetahaj - Passé Imparfait (fictie)
 • Camille Ghekiere – Nieuwkomers (docu)
 • Anne Verbeure - Rode Reus (animatie) 
 • Viet Vu - My Own Room (FilmLab selectie) 
 • Linde Gossens - De Branding (scenario) 

Awards: enkele speciale vermeldingen

De prijs van Sabam for Culture voor het beste Belgische debuut ging naar Lennert Madou voor zijn kortfilm High Jump. Die werd eerder dit jaar ook al geselecteerd voor de Belgische Studentencompetitie van Film Fest Gent 2021. 

De Publieksprijs in de Vlaamse fictiecompetitie ging naar Two to Tango van Dimitri Sterkens. Het publiek stemde deze treffende en intense parabel over de wereldpolitiek naar de eerste plaats.

De Persprijs in de Vlaamse fictiecompetitie ging naar The Tears of Things van Kate Voet. De persjury vond dat de film op een poëtische en hartverscheurende wijze de staat van een huwelijk toont wanneer de liefde is vervaagd.

De Jury verkoos I Don’t Feel at Home Anywhere Anymore van Viv Li als Beste Korte Documentaire in de Vlaamse competitie. De subtiele, maar krachtige beeldtaal in de film waren hier de overtuigende factor.

Ontdek alle winnaars.


Proficiat aan alle winnaars! 

 

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons