Stock - Laptop

share

Europe for Creators lanceert website rond auteursrechtrichtlijn

januari 16, 2019

Vanaf vandaag kan u terecht op de nieuwe website article13.org. Europe for Creators lanceerde deze site om alle info over het befaamde Artikel 13 van de Europese auteursrechtrichtlijn te bundelen en op een duidelijke manier samen te vatten.

 

Hoe zat dat nu weer juist met die veelbesproken auteursrechtrichtlijn?

Op 12 september stemde het Europees Parlement met een grote meerderheid voor de veel en lang besproken Europese auteursrechtrichtlijn. Maar hoe gaat het nu verder?

Wel, de onderhandelingen zijn nog niet voorbij. Momenteel werken zowel het Europees Parlement als de Europese Raad en de Europese Commissie aan de definitieve versie van de tekst. Deze zou in het eerste kwartaal van 2019 klaar moeten zijn om dan in maart of april aanvaard of verworpen te worden door het Europees Parlement.

Wij hopen natuurlijk op het eerste. Want dat zou betekenen dat de verschillende lidstaten deze richtlijn moeten omzetten in een wettekst. En die zou ervoor zorgen dat platformen als YouTube moeten onderhandelen met rechthebbenden (auteurs, artiesten,…) over een eerlijke vergoeding voor het gebruik van hun werk op internet.

En dat is dan weer iets waar scheppende kunstenaars over heel Europa al bijna twee jaar voor ijveren. Zo ondertekenden meer dan 37.000 auteurs een petitie waarin de EU wordt opgeroepen om de ‘transfer of value’ aan te pakken. De petitie kreeg de steun van tal van prominente figuren, zoals Jean-Michel Jarre, Pedro Almodóvar, Ennio Morricone, Nicola Piovani, Axelle Red, Angelique Kidjo, Daniel Buren, Andrea Bocelli, Agniezska Holland en vele anderen.

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u in op de wekelijkse nieuwsbrief van www.article13.org of volg het debat op Twitter (@EUForCreators / #EuropeForCreators).

 

Hebt u vragen? Onze Customer Service helpt u graag zo snel mogelijk verder.

 

Contacteer ons