Stock - Laptop

share

Europese auteursrechtrichtlijn: akkoord in triloog

februari 14, 2019

Gisteren – op 13 februari 2019 - bereikten de Europese Commissie, het Parlement en de Raad een akkoord over de definitieve tekst inzake de auteursrechtrichtlijn in de digitale markt. Dit is opnieuw een belangrijke stap in de richting van een eerlijke vergoeding voor auteurs voor het gebruik van hun werk op de online platformen.

Het definitieve tekstvoorstel voorziet dat grote technologiebedrijven zoals YouTube en Facebook verplicht worden hun inkomsten te delen met de makers van de werken die zij aanbieden, bepaalde bedrijven (niet-commerciële bedrijven, start-ups en open-source- bedrijven ) en content (snippets, memes etc.) uitgezonderd. Artiesten en makers krijgen bovendien een sterkere onderhandelingspositie.

Het compromisvoorstel moet nu nog goedgekeurd worden in de Europese Raad, de Commissie JURI van het Europees Parlement en zal, tot slot, in maart of april gestemd worden door het Europees Parlement.

Carine Libert, CEO van Sabam: “Sabam is zeer tevreden dat Europa eindelijk groen licht geeft voor een definitieve stemming over een ontwerprichtlijn die het auteursrecht aanpast aan het digitale tijdperk. Deze nieuwe tekst biedt haar auteurs, componisten en uitgevers eindelijk uitzicht op een eerlijke vergoeding voor het massale online gebruik van hun muziek, films, foto’s, series, documentaires, enz. Tegelijk biedt deze tekst platformen zoals YouTube een duidelijk wettelijk kader zodat hun gebruikers in alle rechtszekerheid content kunnen blijven maken en delen. In naam van haar auteurs, componisten en uitgevers roept Sabam het Europees Parlement op om deze tekst goed te keuren.”

 

Hebt u vragen? Onze Customer Service helpt u graag zo snel mogelijk verder.

 

Contacteer ons