guitarplayer
Kunstwerkuitkering verzekert u van inkomsten bij werkloosheid
november 14, 2022

Bent u een erkend kunstenaar/artiest? Dan kan u sinds 1 oktober een beroep doen op een hogere minimumuitkering bij werkloosheid: de kunstwerkuitkering. Die verzekert u voor een periode van 3 jaar van inkomsten. 

Als kunstwerker hebt u tussen twee jobs door recht op een werkloosheidsuitkering. Die daalt in tegenstelling tot in vele andere sectoren niet met de tijd. De regeling werd zopas voor het eerst in 20 jaar grondig hervormd. 

Minimumuitkering

De kunstwerkuitkering bedraagt in principe 60% van uw loon, met een minimumbedrag dat sinds 1 oktober werd vastgelegd op:

  • 64,13 euro per dag voor werknemers met een gezinslast;
  • en 56,50 euro per dag voor andere werknemers.

Het maximumbedrag van de kunstwerkuitkering bedraagt 67,46 euro per dag. 

Kunstenaarsstatuut

Hebt u een kunstenaarsstatuut? Dan hebt u automatisch recht op de kunstwerkuitkering. Is dat niet het geval? Dan komt u in ervoor in aanmerking wanneer u kan aantonen dat u de voorbije 24 maanden 156 dagen werkte in loondienst, waarvan 104 dagen in een artistieke of technische functie.

Vervolgens hebt u voor een periode van 3 jaar recht op de uitkering. Wenst u na die periode een hernieuwing aan te vragen? Dan moet u daarvoor 78 gewerkte dagen kunnen aantonen in een referteperiode van 36 maanden. Daarnaast voorziet het systeem ook in enkele versoepelingen.

Info en vragen

Meer info en details over de kunstwerkuitkering leest u op de website van Cultuurloket of in het infoblad van de RVA.
Een vraag? Contacteer Cultuurloket via het contactformulier, of neem rechtstreeks contact op met uw eigen uitbetalingsinstelling voor de praktische uitwerking.
 

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons