Stock - DJ
Last call! Teken de petitie "Make the internet fair"!
juni 8, 2018

In het kader van de Transfer Of Value issue zijn alle ogen eind juni op het Europees Parlement in Brussel gericht. Auteursverenigingen en creatievelingen vanuit heel Europa kwamen in april al naar Straatsburg met een duidelijke boodschap:  “Dear European Union, please fix the Transfer of Value/Value Gap ”.

Ze drongen er bij parlementsleden op aan om internetgiganten als Youtube en Facebook te verplichten scheppende kunstenaars eerlijker te vergoeden. Wanneer mensen filmpjes, foto's en muziek uploaden op platformen als Youtube, Spotify en Deezer verdienen deze immers geld door hier betalende advertenties bij te plaatsen.

Axelle Red, die de Belgische auteursdelegatie van Sabam vertegenwoordigde, hield samen met collega’s uit heel Europa een vurig pleidooi voor een duidelijker wettelijk kader.

In naam van alle delegaties overhandigde ze in Straatsburg de petitie “Make the internet fair”, ondertekend door meer dan 25.000 auteurs aan Europarlementslid Axel Voss tijdens de persconferentie. Een organisatie van GESAC (European Grouping of Societies of Authors and Composers).

Maar the only way is up, bent u auteur en ondertekende u de petitie nog niet, dan heeft u nu nog een ultieme kans op www.makeinternetfair.eu  Op 27 juni is er immers een nieuwe bijeenkomst, dit keer in het Europees Parlement in Brussel in de aanloop naar een belangrijke stemming die een wereldwijd precedent kan scheppen in de Transfer Of Value issue.

 

Op 20 juni stemde de JURI-commissie van het Europees Parlement over de auteursrechtrichtlijn en de compromisamendementen op artikel 13, (Waardeoverdracht), die volledig worden ondersteund door GESAC. Deze werden allemaal goedgekeurd met een meerderheid van 15/10.
 
Bovendien werden alle compromissen en amendementen die om Panorama-uitzondering vroegen, verworpen.
Het alternatieve compromisartikel dat een User Generated Content-uitzondering invoert, wordt afgewezen.
Hoewel een overweging in verband hiermee is aangenomen, zou dit geen groot probleem moeten zijn.

Er werd eveneens een algemene bepaling over het beginsel van de vergoeding van auteurs en uitvoerende kunstenaars aangenomen op een manier die verschillende nationale oplossingen mogelijk maakt, evenals bepaalde contractuele garanties voor de makers tegenover hun uitgevers / producenten.

De kwestie Reprobel wordt op tamelijk bevredigende wijze behandeld  en de bepalingen over de nieuwe uitzonderingen veroorzaken geen ernstig probleem, aldus nog GESAC.
 
JURI keurde ook het volledige rapport met 14/9 meerderheid goed en gaf de rapporteur het mandaat om in trialoog te onderhandelen.
 
De stemming van 20 juni zorgt voor een belangrijke en positieve ontwikkeling. Gesac wenst iedereen die hiertoe heeft bijgedragen van harte te bedanken voor alle inspanningen, betrokkenheid, mobilisatie en ondersteuning.
Het evenement van 27 juni vormt de ultieme etappe om dit bij de plenaire vergadering af te ronden.
Dan trekken auteursdelegaties  naar Brussel voor het evenement "Countdown to Plenary". Een organisatie van GESAC met MEP Cavada en met de steun van rapporteur Voss, om de EP-leden te mobiliseren om het JURI-rapport te bevestigen tijdens de plenaire stemming op 4 en 5 juli in Straatsburg.

 


Bekijk hier het interview met Axelle in het VRT-journaal van 17 april.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/04/17/axelle-red-en-andere-artiesten-willen-een-deel-van-de-koek-voor-/
 

 

 

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons