U kunt op ons rekenen. Uw auteursrechten worden zoals gepland uitbetaald. 
Hebt u een vraag? Vind het antwoord in onze FAQ’s of gebruik dit contactformulier. Bellen kan u elke werkdag van 9u30 tot 13u op 02 286 84 84

Laurence Bibot : « S’inscrire à la Sabam, indispensable pour bien faire les choses »
Laurence Bibot: dé vrouw in het bestuursorgaan van Sabam
november 24, 2020

Laurence Bibot is al 30 jaar actief als comédienne, actrice en regisseur. Al even lang is ze lid van Sabam. Vandaag heeft ze zelfs een bestuurderszitje in onze auteursvereniging. Tijd om haar aan het woord te laten! 

Sabam is onmisbaar

Al 30 jaar ben ik aangesloten bij Sabam. Mijn entourage vertelde me destijds dat het essentieel was om mijn werken aan te geven. Ik hou niet zo van procedures dus ik was blij dat ik op Sabam kon vertrouwen, dat zij voor mijn loon als auteur zorgde. Dat is ook de raad die ik aan mijn kinderen heb gegeven: als je actief wordt als kunstenaar, sluit je aan bij Sabam.

 

Ik was blij dat ik op Sabam kon vertrouwen. 

Een minder starre structuur dan ik me had voorgesteld

Benjamin Schoos, de voormalige gedelegeerd bestuurder, nam een tijdje geleden contact met me op. Hij legde me uit wat de functie van bestuurder precies inhoudt. Hij daagde mijn visie op Sabam uit en zorgde ervoor dat ik deze moest bijstellen. Sabam is meer open en minder star dan ik me eerst had voorgesteld. Ook bestuurder Olivier Monssens was een betrouwbare referentie die ertoe heeft bijgedragen dat ik uiteindelijk ja heb gezegd. Beiden hebben een ruime ervaring en bezetten verschillende functies in de artistieke wereld. Ik zei tegen mezelf: “als deze mensen zich daar nuttig voelen, kan ik het ook een kans geven.” Op 50-jarige leeftijd is het tijd dat ik mij verdiep in de werking van deze essentiële en complexe organisatie, dat ik er actiever bij betrokken raak en mijn ervaring in het vak deel met andere auteurs.

Ik zal niet langer alleen voor mezelf denken, maar ook voor andere auteurs

Ik ben pas sinds kort lid van het bestuursorgaan en ik ben omringd door mensen met een echte cultuur en kennis van zaken. De onderwerpen zijn complex, maar ik ontdek betrokken, zorgzame bestuurders die een soort van wijsheid uitstralen in hun aanpak. Het feit dat we in een tweetalig bestuursorgaan zitten (in real time vertaald naar de andere landstaal) is ook een verrijking. Mijn mandaat duurt 4 jaar. Momenteel dompel ik me volledig onder in de wereld van een auteursvereniging zodat ik de omvang van de functie en de mogelijkheden die ze biedt, echt ga begrijpen. In elk geval zal ik nu niet meer alleen nadenken over kwesties die mezelf aangaan, maar ook over de problemen en bekommernissen van andere kunstenaars.

 

Ik voel geen enkele weerstand tegen meer diversificatie binnen het bestuursorgaan, integendeel: de deuren staan wijd open! 

De deuren staan wijd open

Het feit dat ik de enige vrouw in het bestuursorgaan ben, is een realiteit. Maar dat kan je Sabam niet aanwrijven. Ik heb gezien dat er een echte bereidheid is om meer vrouwen te betrekken. Maar het is niet de bedoeling om dit criterium als prioriteit op te leggen. Verschillende vrouwen zijn benaderd met de vraag of ze interesse hadden in een bestuurderszitje maar uiteindelijk kwam hier om diverse redenen niets van in huis. Alleszins, ik voel geen enkele weerstand tegen meer diversificatie binnen het bestuursorgaan, integendeel: de deuren staan wijd open! 

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons