Onze kantoren zijn dan wel nog gesloten tot 31 augustus en onze medewerkers werken thuis, toch blijven we u met raad en daad bijstaan. Uw auteursrechten worden ook zoals gepland uitbetaald.

Hebt u een vraag? Raadpleeg onze handige lijst van veelgestelde vragen. Vindt u geen antwoord op uw vraag? Contacteer ons dan via het contactformulier. Zo wordt uw vraag met prioriteit behandeld. Wilt u toch liever telefoneren met ons? Dat kan elke werkdag van 9u30 tot 13u en van 14u tot 15u30 op het nummer 02 286 84 84.

uitreiking Robin Sabam Jazz Awards
Niels Van Heertum en Robin Verheyen slepen Sabam Jazz Awards 2018 in de wacht
juli 5, 2018

 

Robin:  Ik heb veel geleerd door samenwerkingen met muzikanten van diverse achtergronden” 

Sabam heeft een hart voor jazz en onderstreept dit jaarlijks met de Sabam Jazz Awards.
Op 5 juli reikte Minister van Cultuur Sven Gatz de prijzen uit tijdens het Gent Jazz Festival. De award “Jong Talent” (5.000 Euro) gaat naar euphoniumspeler Niels Van Heertum. “Gevestigde Waarde” (10.000 Euro) is voor saxofonist Robin Verheyen.

 

Virtuoos met oog voor vele genres

Robin wordt door de jury beloond om zijn artistieke keuzes en veelzijdigheid als saxofonist. Als muzikant en componist beschikt hij over een indrukwekkende focus en unieke persoonlijkheid. Ook in het buitenland gaat de carrière van deze virtuoos in stijgende lijn. Onze redactie peilde naar een eerste reactie en verdere plannen.

Robin: “Super om deze prijs in België te mogen ontvangen, omringd door mensen die mij van in het begin gesteund hebben. Deze Sabam Jazz Award is een fijne bekroning voor een internationale carrière die hier begon.”
Robin is intussen 12 jaar lid bij Sabam, een decennium waarin hij naar eigen zeggen enorm groeide als componist. Robin: "Ik heb mijn persoonlijke stijl veel sterker ontwikkeld en bijzonder veel geleerd door samenwerkingen met muzikanten van heel veel verschillende achtergronden."

Die muzikale nieuwsgierigheid vertaalt Robin ook op het podium deze zomer.
Robin: "Als Artist in Residence ben ik te gast op Jazz Middelheim met mijn quartet (met Marc Copland, Drew Gress en Billy Hart, waarvan recent “When The Birds Leave” bij Universal verscheen nvdr).  Ook het trio met Joey Baron en Bram de Looze en Taxiwars zullen aantreden.
Verder zijn er dit jaar nog plannen met mijn project the Bach Riddles, komt er een nieuw album aan met TaxiWars èn een nieuwe CD en tournee met Bram de Looze en Joey Baron."

En alsof dat nog niet genoeg is, staat er ook een nieuwe tour met Robins NY quartet en een nieuwe compositie voor het Goyvaerts Trio in de steigers.

Robin tijdens de opname van de jongste kwartetplaat ‘When The Birds Leave’ in New York, Systems 2 Studio, juni 2016. (© John Rogers)

 

Aanstormend talent Niels Van Heertum beloond om grensverleggende attitude

Niels Van Heertum is een jong talent omwille van zijn grensverleggende attitude. De jury accentueert het pionierswerk dat Niels levert als euphoniumspeler, een minder bekend instrument binnen de jazz.

Zelf benadrukt de winnaar de diversiteit binnen jazz: “Jazz heeft vele gezichten. Zelf heb ik me verdiept in vrije improvisatie en mengvormen met andere genres, traditionele jazz speel ik zelden. Blij dat de jury zulke keuzes waardeert."

(© Geert Vandepoele)


De Sabam Jazz Awards zijn dit jaar aan hun negende editie toe. De prijzen worden afwisselend in beide gemeenschappen uitgereikt. De jury bestond dit jaar uit Pieter Koten, Roel Vanhoeck, Toon Van Deuren, Wim Wabbes en Mik Torfs.  (TG)

Robin ontvangt de Sabam Jazzawardcheque van onze nieuwe CEO Carine Libert, hier samen op het podium met Minister Sven Gatz (foto (c) Sabam/OM)

Uit het juryverslag:

Robin Verheyen
“Veelzijdig talent dat zich laat gelden als uitmuntend muzikant, producer en componist binnen jazz en klassieke muziek.”

“Waardering voor zijn internationale carrière waarvan jongste album op een major label het bewijs is.”

“Naast de vele internationale projecten blijft Robin Verheyen verankerd in de nationale scene met zijn project TaxiWars en duurzame samenwerking met pianist Bram De Looze”

“Robin zijn artistieke keuzes getuigen steeds van een indrukwekkende focus en unieke persoonlijkheid.”

Genomineerden: Jozef Dumoulin, Robin Verheyen, Ben Sluijs, Teun Verbruggen en Tuur Florizoone.

Niels Van Heertum

“Getuigt van een unieke, creatieve geest en grensverleggende attitude.”

“Eist een plaats op voor de euphonium in de wereld van de jazz, een niet-evident en minder bekend instrument. Niels levert pionierswerk op zijn instrument”

“Bouwt al verschillende jaren eigenzinnig en met veel durf aan een uniek parcours, dit als componist en muzikant”

“Waardering voor de brede carrière van deze muzikant. Niels is actief in diverse projecten binnen verschillende disciplines.”

Genomineerden: Thijs Troch, Niels Van Heertum, Gilles Vandecaveye, Elias Devoldere, Rob Banken en Hendrik Lasure.

 

De Sabam Jazz Awards werden voor het eerst uitgereikt in 2010. De prijs wordt gegeven aan een jazz muzikant die zich onderscheidt van zijn of haar tijdsgenoten op basis van carrière en verwezenlijkingen binnen het genre. De awards komen voort uit het vroegere Django D’Or. Naast een officiële erkenning wil Sabam actief bijdragen tot de carrière van jazz muzikanten. Zo wordt de geldprijs onder meer gebruikt voor de aankoop van instrumenten, studiotijd of workshops.

Als gevestigde waarde werden in het verleden artiesten als Manu Hermia, Peter Vermeersch, Laurent Blondiau, Bart Maris, David Linx, Kris Defoort, Fabrice Alleman en Fred Van Hove gelauwerd. Voor Jong Talent vielen Felix Zurstrassen, Bram De Looze, Antoine Pierre, Seppe Gebruers, Guillaume Vierset, Lander Gyselinck, Igor Gehenot en Janos Bruneel reeds in de prijzen.


Gent Jazz Festival ontstond 17 jaar geleden in het Gentse Gravensteen onder de naam Blue Note Records Festival, waarna het verhuisde naar de 13de-eeuwse abdijtuinen van de Bijloke. Sindsdien ontpopte deze kleine rebel in het Vlaamse festivallandschap zich tot een jaarlijks meerdaags feest dat jazzliefhebbers verrast en nieuwkomers uitdaagt. Dit jaar loopt het festival van 29 juni t.e.m. 8 juli met grote kleppers als David Byrne van wijlen Talking Heads, Melanie De Biasio, Tom Jones, sterrengroep Hudson met o.a. Jack DeJohnette en John Scofield, Chico Freeman, Paolo Conte, Kandace Springs, Pharoah Sanders, The Roots en Selah Sue. De editie in 2019 vindt plaats van 11 t.e.m. 21 juli.

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons