1er novembre
Overleden auteurs leven voort in hun creatieve werk
oktober 29, 2021

In de aanloop naar 1 november bereiden we ons voor om onze dierbare overleden te herdenken en te groeten. In deze jaarlijkse periode waarin buiten de bladeren kleuren en vallen, en we ons binnen verwarmen aan het haardvuur, weerklinken hun namen opnieuw in onze huiskamers en benadrukt het gemis de leegte die zij achterlaten in ons hart. 

In het huis der Belgische auteurs brengen we hulde aan alle creatieve geesten van wie we dit jaar afscheid moesten nemen. Het biedt troost te weten dat zij verder leven in de herinneringen van hun geliefden en in de fans, bewonderaars en de toekomstige generaties die blijven genieten van de culturele werken die zij creëerden.

 

In 2021 namen we onder meer afscheid van de volgende auteurs:

 

Pieter Aspe (Pierre Aspeslag) groeide uit tot één van Vlaanderens best verkopende misdaadauteurs. Zijn boeken kennen succes in binnen-en buitenland. De televisieserie Aspe werd gebaseerd op zijn romans. 

Jeugdboekenauteur Dirk Bracke, wiens werken werden vertaald naar het Deens, Duits, Spaans en Pools. In 2010 verfilmde Hans Herbots Het engelenhuis tot Bo en in 2015 verfilmden Adil El Arbi & Bilall Fallah Black.

De media omschreef Kris De Bruyne als basislegger van de Nederlandstalige rockmuziek. Onder zijn bekendste nummers behoren Amsterdam, Vilvoorde City, Lydia d'Île d'Yeu, Het Varken van de Hoge Venen, Waar ik voor leef, Lieve Jacoba, Ballerina's, De peulschil en De onverbiddelijke zoener.

Gitarist en auteur-componist Paul Decoutere. Samen met Arno Hintjens, richtte hij de bands Tjens Couter en TC matic op.

Acteur en zanger Hugo Wagemans, beter bekend als Hugo Dellas. Zijn bekendste nummer draagt de titel De torens van Babel.

Auteur componist Stefaan Fernande vormt het creatieve brein achter hits zoals Nobelprijs van Clouseau, Porselein van Yasmine en meer recent het zeer aanstekelijke Vuurwerk van Camille Dhont. Hij werkte samen met zowat de hele Vlaamse showbizz. In 2018 werd Stefaan opgenomen in De Eregalerij van Radio 2 en Sabam for Culture, als erkenning voor zijn indrukwekkende carrière. 

Benny Gyselinck: ex-bestuurder van Sabam en oprichter van muziekuitgeverij Baltic in samenwerking met componiste Ke Riema.

Meesterpercussionist Mamady Keita, afkomstig uit Guinee. Hij wordt beschouwd als één van de belangrijkste bespelers van de djembé ter wereld.

Patrick Lebon regisseerde de poppenserie Suske & Wiske en enkele afleveringen van Commissaris Roos. Als Filmregisseur werd hij vooral bekend met Zaman (1983) en De Paniekzaaiers (1986) met Gaston en Leo.

Klavecinist, organist en componist Raymond Schroyens. Hij schreef honderden werken voor zang (solo en koor), klavierinstrumenten, muziekensembles en beiaard. Zijn werken werden uitgegeven bij Edition Peeters, De Notenboom, het ANZ, en Euprint.

Componist en jazzmuzikant, saxofonist en flutist Alex Scorier was van 1964 tot 1991 lid van de BRT big band. Daarnaast vormde hij in de jaren zeventig samen met onder andere Marc Moulin de jazzrockgroep Placebo.

Rockmuzikant en gitarist Roger Trigaux, medeoprichter van de groep Univers Zero en zijn eigen band Present.

Jos Van Gorp regisseerde RIP, een serie over begrafenisondernemer Vingerhoedts die liep van 1992 tot 1994 op de vrt. Daarnaast speelde hij verschillende gastrollen in Vlaamse klassiekers als Familie, Lilli en Marleen en De kotmadam.

Marcel Verbruggen was een pionier van de natuurbescherming in Vlaanderen. Daarnaast was hij actief als fotograaf en cineast van reeksen zoals Allemaal beestjes, SOS Natuur en Leven en laten leven.

Componist, muziekpedagoog, dirigent en klarinettist Andre Vergauwen. Hij was kapelmeester bij onder andere de Muziekkapel van de Belgische Landmacht te Luik en de Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht te Brussel. Hij schreef diverse werken voor harmonieorkesten en solo-instrumenten.


Onze gedachten zijn in deze dagen bij alle auteurs, componisten en uitgevers van wie we dit jaar afscheid moesten nemen en bij hun nabestaanden.
 

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons