literatuur beurzen
Sabam for Culture geeft beloftevolle auteurs en illustratoren tijd en financiële ruimte
januari 5, 2022

Een boek schrijven kost handenvol tijd én geld. Dat heeft een auteur vaak niet wanneer hij aan het begin van zijn carrière staat. Daarom lanceerde Sabam for Culture een tweede oproep voor steunaanvragen voor nieuwe literaire werken, illustraties en strips. Zo geven we auteurs de nodige tijd en financiële ademruimte om te focussen op hun werk en het naar een hoger niveau te tillen. Een externe jury selecteerde de winnaars van deze nieuwe steunronde.

We ontvingen heel wat aanvragen. Hieruit blijkt dat de nood aan ondersteuning bij literaire auteurs zeer hoog is. Ook het niveau van de aanvragen en de diversiteit in genres (fictie, non-fictie, poëzie, jeugdliteratuur, wetenschap) lag opvallend hoog. Geen gemakkelijke opgave dus voor de jury. 

Van de ruim twintig inzendingen vielen er vier in de prijzen. Zij krijgen elk een beurs van 1.500 euro. In totaal delen we zo 6.000 euro uit om literair talent een duwtje in de rug te geven bij het maken van nieuw werk. 
 

“In onze dichtbundel kruipt dubbel zoveel tijd en energie. Zo’n creatiebeurs is dus heel erg welgekomen.” ~Frank Pollet

De winnaars

Krijgen een beurs van 1.500 euro: 

  • Nele Van den Broeck voor haar debuutroman ‘IEMAND ANDERS’.
  • Frank Pollet voor ‘Bullshit & Gedaas!’, een dichtbundel voor jongeren.
  • Gitte Vancoillie voor de illustraties in ‘Bullshit & Gedaas!’.
  • Katrien Vandenberghe voor een non-fictiewerk, voorlopig zonder titel.

 

“Dankzij deze beurs krijg ik een broodnodig geschenk: tijd. Dagen waarop ik mij slechts op mijn roman dien te focussen, wereldse rompslomp achter mij kan laten en de fictie induiken. Dat is voor een auteur het allerhoogste”, zegt Nele Van den Broeck.
 

Frank Pollet: “Poëzie schrijven is sowieso een tijdrovende en weinig lucratieve bezigheid, of je nu voor volwassenen of voor kinderen schrijft. In de dichtbundel ‘Bullshit & Gedaas!’ waaraan Gitte Vancoillie en ik werken, willen we, middels een QR-code, onze lezers bij elk gedicht online iets extra’s aanbieden. Eigenlijk creëren we dubbel zoveel als er gedichten in het boek zullen staan en kruipt er dubbel zoveel tijd en energie in. Zo’n creatiebeurs is dus heel erg welgekomen.”

Een professionele jury

De winnaars werden geselecteerd door een externe jury, bestaande uit professionals binnen de sector:

  • Wally De Doncker (auteur)
  • Aline Lapeire (programmacoördinator literatuur bij DeBuren) 
  • Amber Maes (artistiek coördinator Behoud De Begeerte)

Proficiat aan de winnaars! 

 
Wilt u ook kans maken op één van onze beurzen? 
Ontdek ze hier: Literatuur - Muziek - Audiovisuele werken - Theater & dans - Visuele kunsten
 

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons