Beurs boost artistiek budget
Sabam for Culture maakt 750 concerten mee mogelijk
september 5, 2022

Twee en een half jaar geleden viel het culturele leven plots volledig stil. Geen concerten, geen publiek, alleen oorverdovende stilte. De muzieksector kon maar geleidelijk en onder strenge voorwaarden heropstarten. Sabam zocht én vond een oplossing om haar muziekauteurs weer aan het werk te krijgen, mét een volledige bezetting: een beurs tot 300 euro per concert. En die bleek een schot in de roos!

Door de strikte maatregelen die organisatoren lange tijd moesten naleven en het beperkte publiek dat toegelaten werd, daalden de vergoedingen voor concerten. Omdat de kosten voor extra muzikanten of techniekers snel oplopen, kozen onze auteurs er dus steeds vaker voor om in kleine bezetting of zelfs solo op te treden. 

Boost artistiek budget

In de zomer van 2020 lanceerde Sabam een nieuwe beurs om dit probleem aan te pakken: een aanvulling op het artistiek budget van onze leden, tot 300 euro per concert. Op die manier konden ze optreden met een extra muzikant of technieker, of hun eigen gage verhogen wanneer deze bescheiden was. 

Op twee jaar tijd maakten we zo ruim 750 concerten mee mogelijk, met enthousiaste reacties tot gevolg: 

“De opstart na de coronacrisis was ontzettend moeilijk voor heel veel artiesten, maar door deze beurs werden op korte termijn veel kansen gecreëerd. Zo konden we als band plots ook in kleinere cafés en clubs optreden die weinig budget hadden en kregen we tóch een correcte vergoeding. Een echte win-winsituatie dus en een fantastisch initiatief!” - Hartwin Dhoore (accordeonist)

"Dankzij deze beurs kon ik mijn band in tijden van schaarste toch een eerlijke vergoeding geven.” - Kobe Boon (bassist)

"Dankzij deze steun van Sabam kon ik vanaf 2021 met een geluidsman beginnen werken." - Vitja Pauwels (gitarist)

"De albumrelease van het Ramon van Merkenstein Trio vond plaats toen de culturele sector pas weer open mocht. Voor veel organisatoren was het een financieel zware periode. Dankzij deze beurs van Sabam for Culture kon ik mijn muzikanten correct vergoeden voor alle releaseshows." - Ramon van Merkenstein (contrabassist & componist)
 

Via Sabam for Culture blijven we u trouwens een brede waaier beurzen aanbieden en steunen we projecten en evenementen die uw creaties promoten of verspreiden. Zo geven we waarde aan uw werken. 

Benieuwd? Ontdek hier wat Sabam for Culture voor u kan doen.

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons