beurzen literatuur
Sabam for Culture steunt nieuw literair werk van beloftevolle auteurs en illustratoren
augustus 26, 2021

Een boek schrijven kost handenvol tijd én geld. Bovendien is het in deze tijden nog moeilijker om de financiering van een project rond te krijgen, zeker wanneer je aan het begin van je carrière staat. Daarom riep Sabam for Culture twee beurzen in het leven voor nieuwe literaire werken, illustraties en strips. Een externe jury selecteerde de winnaars. 

We ontvingen heel wat aanvragen. Hieruit blijkt dat de nood aan ondersteuning bij literaire auteurs zeer hoog is. Ook het niveau van de aanvragen en de diversiteit in genres (fictie, non-fictie, poëzie, jeugdliteratuur, wetenschap) lag opvallend hoog. Geen gemakkelijke opgave dus voor de jury. 

Van de ruim twintig inzendingen vielen er vier in de prijzen. Zij krijgen elk een beurs van 1.500 euro. In totaal delen we zo 6.000 euro uit om aanstormend literair talent een duwtje in de rug te geven bij het maken van nieuw werk. 

De winnaars

Krijgen een beurs van 1.500 euro: 

  • Kamiel De Bruyne voor ‘Er was misschien eens’, een kinderboek met twintig verhalen die misschien ooit echt gebeurd zijn, maar misschien ook helemaal niet.
  • Yarne Daeren voor de illustraties in ‘Er was misschien eens’.
  • Tinne Claes voor haar debuutwerk ‘Zaad zonder naam, een geschiedenis van de Belgische spermabank’ (werktitel).
  • Het cabaretduo Lander Severins en Myrthe van Velden voor hun debuutwerk ‘BROEDEN’, een roman over een stukgelopen liefde tussen twee beginnende theatermakers, naar hun gelijknamige theatervoorstelling die dit najaar in première gaat.

 

Ik ben ontzettend dankbaar omdat ik door de steun van Sabam 
mijn project op de meest ambitieuze manier kan uitvoeren”
- Tinne Claes

Kamiel De Bruyne reageert gevat: “Het verheugt me dat een dossier waarin ‘Om te liegen tegen kinderen’ het antwoord is op de vraag waarvoor de steun zal worden gebruikt, tóch een beurs krijgt. Ik kijk er dan ook naar uit om leugens en onwaarschijnlijke waarachtigheden te vertellen aan de kinderen van ons land.”

“Debuteren in non-fictie is niet gemakkelijk. Het is moeilijk om een contract te strikken omdat uitgeverijen vrezen voor een tegenvallende verkoop. Tegenover kleine baten staan grote kosten, want journalistiek onderzoek is tijdrovend en intensief. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar omdat ik door de steun van Sabam mijn project op de meest ambitieuze manier kan uitvoeren. Daarnaast is deze beurs een boost voor mijn vertrouwen tijdens het schrijfproces. Het versterkt mijn gevoel dat dit boek de moeite waard is”, aldus Tinne Claes. 

De jury

De winnaars werden geselecteerd door een externe jury, bestaande uit professionals binnen de sector:

  • Wally De Doncker (auteur)
  • Aline Lapeire (programmacoördinator literatuur bij DeBuren) 
  • Amber Maes (artistiek coördinator Behoud De Begeerte)

Proficiat aan de winnaars! 

 

Wilt u ook kans maken op één van onze beurzen? 
Ontdek ze hier: Literatuur - Muziek - Audiovisuele werken - Theater & dans - Visuele kunsten

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons