Fund Belgian Music
Sabam en PlayRight schenken 100.000 euro aan Fund Belgian Music
februari 21, 2022

Sabam en PlayRight - de vereniging voor uitvoerende kunstenaars - schenken via hun culturele fondsen elk 50.000 euro aan Fund Belgian Music. Het nationaal steunfonds voor de muzieksector lanceerde begin deze maand haar derde projectoproep ter ondersteuning van nieuwe muziekopnames. Aangezien het fonds uitsluitend wordt gefinancierd met giften van gulle bedrijven, muziekliefhebbers en artiesten, is de 100.000 euro goed nieuws voor muzikanten.

Met haar derde oproep biedt Fund Belgian Music opnieuw een antwoord op de prangende vraag vanuit de sector om financiële ondersteuning voor de creatie van nieuwe muziekopnames. Muzikanten, zowel groot als klein en actief in alle genres, kunnen daarvoor tot en met 28 februari hun aanvraag indienen. Op die manier maakt u kans op financiële ondersteuning voor uw project tot 7.500 euro. Geselecteerde projecten worden bekendgemaakt in mei.

Meer dan 100 nieuwe muziekprojecten ondersteund

Sinds haar oprichting in juni 2020 bood Fund Belgian Music al ondersteuning aan meer dan 100 muziekprojecten, goed voor een totaalbedrag van bijna 250.000 euro. En dat die nood aan ondersteuning hoog is bleek eerder al uit de vorige projectoproepen. De organisatie ontving meer dan 700 aanvragen, voor een bedrag van meer dan 4 miljoen euro aan steun. 

Die cijfers benadrukken nogmaals hoe precair de situatie vandaag is voor de muzieksector.

Muzikaal ecosysteem bedreigd

Aangezien concertvergoedingen voor veel muzikanten de belangrijkste bron van inkomsten vormen, en ook andere vergoedingen zoals auteursrechten, naburige rechten en de fysieke verkoop als gevolg van de coronacrisis sterk daalden, dreigt voor veel artiesten de investering in creatie en productie van nieuwe muziek stil te vallen. 

De gevolgen van de pandemie treffen de volledige artiestengemeenschap: zowel 'gevestigde waarden' als artiesten die al jarenlang aan de weg timmeren tot 'new kids on the block'. Allemaal worden ze geremd in hun artistieke carrière, zowel financieel als mentaal.

Vraag uw steun aan

Bent u muziekauteur (componisten of tekstschrijvers) of uitvoerend muzikant (solo, band of ensemble) en kan u alle hulp gebruiken voor de creatie van uw nieuwe plaat? Vraag dan nú uw steun aan. 

Klik hier voor meer info.

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons