Auteurs, welkom bij Sabam aan Zee

share

Sabam @ TAZ 2018: highlights in beeld

augustus 6, 2018

Theater Aan Zee 2018 zit er op.  Als trotse hoofdsponsor blikken we tevreden terug op een festivaleditie met maximale aandacht en ondersteuning voor onze auteurs.

Een festivalparcours met drie gesmaakte haltes,  een nieuwe verdiende laureate van de jong theaterschrijfprijs,  netwerkmomenten tussen aanspoelend talent en gevestigde “zeebonken” en onze masterclass “Van boek naar doek” zijn slechts het topje van de ijsberg.


Uit ons fotodagboek:
Enkele blikvangers in beeld


 

 

24 juli - Leopoldpark: Sabam infosessie samen met Amplo en Theatererfgoed voor "Jong Werk" (jonge theatermakers op TAZ)30 juli - Kaap/Vrijstaat O: Sectordag Jong Muziek, acht bands wagen hun kans en pitchen hun project

 

2 augustus: Sabamdag –festivalparcours voor en door onze auteurs

Halte 1: "De Zingende Vuurtoren" van De Bronstige Bazooka's in de NMBS Loods. Compositie: Michaël Brijs.
met: Michaël Brijs, Andy Fierens, Serge Feys, Louïs Feys, Thomas De Prins en het Oostends koor o.l.v. Dirk Ooms. Libretto: Andy Fierens.
Solosopraan: Stefanie Janssen. Een coproductie van DGP, TAZ en de Arenbergschouwburg.

 

Jonas Vermeulen, samen met Boris Van Severen, ster van onze festivalavond tijdens TAZ 2017, verbroedert met Dounia Mahammed, laureate van onze Jong Theaterschrijfprijs in 2016.  Dounia's nieuwe voorstelling W a t e r  W a s  W a s s e r stond dit jaar op het Sabamprogramma.

Susobrino in actie!

 

 

3 augustus 11u: Vertoning van de bekroonde jeugdfilm Rosie en Moussa met inleiding en masterclass door scenarist Michael De Cock

"Wantrouw het personage"; "Show, don't tell", "Suspension of disbelief", een greep uit de tips van Michael.
We onthouden vooral dat de logline cruciaal is en dat elk personage aan het eind van de rit een betere versie van zichzelf moet worden.

 

Gespot in de klas van Michael: Stand up comedian, acteur en toneelauteur Piet De Praitere.

 


3 augustus 15u: installatie “UB 29” van o.m. Koen Boesman in DGP, een productie met de steun van Sabam For Culture.
Ook twee kortfilms van Laura  Vandewynckel en Zaïde Bill die op 28 juli werden vertoond tijdens Tussen Woord en Beeld op TAZ, genoten onze steun.

Op 31 december 1915 wordt een duikboot te water gelaten. Een jaar later zinkt de boot voor de kust van Oostende om pas honderd jaar later opnieuwe ontdekt te worden. Tijdens TAZ reconstrueren een tiental schrijvers de laatste uren van de bemanning. Deze herfst maken TG Vagevuur en Brussels Experimental met dit materiaal een nieuwe voorstelling, die in De Grote Post in première gaat. (met de steun van Sabam For Culture)

 

4 augustus: prijsuitreikingen: Vito, de laureaat Jong Muziek, kan een videoclip laten maken met steun van Sabam en Luanda Casella, winnares van onze Jong Theaterschrijfprijs ontvangt van ons een geldprijs van 7.500 Euro.

Luanda: "Dit is voor mij een erkenning van de tekst"
lees hier het volledige interview

 

 

Tussendoor zag onze redactie zoveel mogelijk Jong theater aan het W E R K.

Maja Westerveld is als jonge maker opgenomen in de artistieke kern van Abbatoir Fermé en imponeert met haar eerste solovoorstelling Drek.  

Short of Lying, dat later de Jong theaterschrijfprijs in de wacht zou slepen, is een spoken word performance die balanceert tussen stand-upfilosofie, wetenschappelijke TED Talk en literaire vertelling. Schrijfster van de tekst Luanda Casella laat erin zien hoe een spreker via de kracht van de verhaalkunst de waarheid naar zijn hand zet. En hoe dit bedrog onze neoliberale markt van dienst is…

Ook de “stadsnomaden” lieten zich niet onbetuigd. We zagen een “Solo met Zebra’s”, dansvoorstelling uit de verbeelding van Simon Van Schuylenbergh met een zelfgemaakt stel zebra’s uit papier-maché en plaaster.Uit het aanbod van doorwinterde makers zorgde bvb Amnes(t)ie van Action Zoo Humain voor zowel hilarische als beklijvende momenten.  Concept: Chokri Ben Chikha – Tekst: Erik-Ward Geerlings, Erwin Jans. Met o.m. Marijke Pinoy en Dahlia Pessemiers-Benamar. Studio Orca speelde Chasse Patate in het havengebied van Oostende. Veerkracht is het codewoord. Een pareltje voor jong en oud met sublieme vertolkingen en een knap staaltje decor.

De Rechtszaak die tegen de Dood werd aangespannen op de openingsdag van het festival zorgde wel voor een heel bijzondere voorstelling met levensechte getuigenissen en een vertederende uitspraak.

 

Curator Barbara Raes geeft de fakkel door aan Lucas De Man die de TAZ-koers in 2019 mee zal bepalen. Tot volgend jaar!

www.theateraanzee.be

 

 

Foto’s © Sabam/tg/jv  - Koen Boesman

 

Ook elders in Vlaanderen doen onze theaterauteurs het goed.

Lees meer in ons persbericht met cijfers over uitgekeerde auteursrechten op sabam.be

https://www.sabam.be/nl/press/theaterauteurs-ontvangen-meer-dan-eu-17-miljoen-van-sabam

 

 

 

Hebt u vragen? Onze Customer Service helpt u graag zo snel mogelijk verder.

 

Contacteer ons