het gala van de Ensors
Van Le Fidèle tot Rabot - Ensoriaanse prijzenregen sluit Oostends filmfeest af in stijl
september 17, 2018

Zaterdag verzamelde het kruim van de Vlaamse film- en televisiewereld in het Kursaal van Oostende voor de jaarlijkse uitreiking van de Ensors. Slotfeest van het FFO dat georganiseerd wordt met steun van Sabam For Culture.  Een wervelende pleiade van film- en televisiemakers werd vakkundig door de avond geloodst door presentatrice Francesca Van Thielen.
De hoofdvogel was voor “Le Fidèle” van Michaël R. Roskam, in ex aequo met “Zagros” van Sahim Omar Kalifa en co-scenarist Jean-Claude Van Rijckeghem. “Zagros” gaat over een Koerdische herder die hoort dat zijn vrouw door zijn familie wordt beschuldigd van overspel.
“Le Fidèle”, het hartverscheurende liefdesverhaal van een delinquent en een racepilote, sleepte in totaal zes prijzen in de wacht; Beste Film, Regisseur, Acteur, D.O.P., Production Design en Montage.

 


Eén ding is zeker, dat “Vlaamse Calimerocomplex” mag opgeborgen worden want het aantal makers dat naast Roskam overzeese furore maakt, groeit steeds maar aan. Onder hen flink wat auteurs uit ons repertoire, zoals Jakob Verbruggen, die zaterdag aan de haal ging met de Albert Bert prijs voor internationale doorbraak van het jaar. Hij regisseerde afleveringen van de BBC-reeks “The Fall” en twee episodes van de Amerikaanse remake van “The Bridge”. 24 uur na de Ensors is het opnieuw prijs. Jakob wint een Emmy voor Special Effects in L.A. 


Felix Van Groeningen draaide zijn nakende film “Beautiful Boy” voor het productiehuis van Brad Pitt. De slotfilm van het Filmfestival van Gent wordt tevens de blikvanger van onze jaarlijkse Sabamavond op 12 oktober. Ensormateriaal voor volgend jaar wellicht.

Billal Fallah kan samen met zijn kompaan Adil El Arbi de Telenet Publieksprijs op naam van “Patser” schrijven. En Michael De Cock schreef het scenario van de internationaal gelauwerde jeugdfilm “Rosie en Moussa” (regie Dorothée Vandenberghe). De Sabamaward uit 2017 krijgt nu ook het gezelschap van de Ensor voor beste jeugdfilm.

 

Liesa van der Aa schreef de winnende score voor “Cargo”, dat zich afspeelt in het Oostendse vissersleven. Liesa: “Als filmcomponist bepaal je bijna wat een publiek moet voelen.”

 

Jonas Govaerts inspireerde zijn coregisseuse op de set van “Tabula Rasa”, zo klonk het op het podium bij Kaat Beels. Samen winnen ze de Ensor voor beste regie van een tv-serie.

Proficiat ook aan de scenaristen van Box-officewinnaar “FC De Kampioenen 3: For ever”, allen lid bij Sabam: Bart Cooreman, Steve De Wilde, Johan Gevers, An Swartenbroekx en Bart Vaessen.

 

Na afloop troffen we onder onze winnende auteurs ook een zichtbaar tevreden Christina Vandekerckhove aan. Haar bekroonde documentaire “Rabot”, vorig jaar in de picture op onze Sabamavond tijdens Filmfest Gent, volgt de inwoners van een sociaal woonblok dat tegen de vlakte moet. Herkenbaar door het universele thema en beklijvend door de aanpak van de regisseur blijft de documentaire ook in andere Europese steden aanslaan.

Christina: “Toen ik het even niet meer zag zitten liet mijn vriend Stijn Ylode de Gezelle, die ook de muziek heeft geschreven, opnieuw het licht schijnen over “Rabot”. Ik ben heel erg blij met het parcours van deze film. Zo lang in de zalen gespeeld, een half jaar in Gent, 13.000 bezoekers, wat veel is voor een documentaire.
Rabot speelt nu in 18 zalen in Nederland. Vorige week nog bij de release in Amsterdam bleek dat veel mensen zich erin herkennen. Het is ook altijd mijn bedoeling geweest om een universele film te maken. Geen louter Gents maar een herkenbaar verhaal, in humor of tristesse, in zoveel situaties en kleine dingen.

 


De winnares van de Ensor voor beste documentaire gaat intussen heel nieuwe uitdagingen aan. Ze werkt aan een kortfilm, waarvoor ze pas een dossier indiende bij het VAF.  Ook een langspeelfilm is in de maak. “Ik heb nog een idee voor een nieuwe docu maar voor het eerst waag ik me ook aan fictie, ik hoop dat het lukt (lacht). Ik zie mezelf als een “filmmaker” in ruime zin. Ik vind het altijd spannend om mezelf uit te dagen en dingen te doen waarin ik me onzeker voel. Dat versterkt me”
Intussen blijven buitenlandse festivals “Rabot” selecteren.
Christina: "Volgende week ga ik naar Perugia, daarna volgt Litouwen. Dit had ik bij de start van dit aanvankelijk kleinschalige project nooit durven dromen. Na de publieksprijs is deze Ensor zeker de kers op de taart."

 

Voor het volledige Ensorpalmares surf naar:
https://www.filmfestivaloostende.be/nl/nieuws/n/ontdek-de-winnaars-van-de-ensors

                                                                                                                                                 (TG)

 

Foto's (c) Sabam/tg en FFO

 

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons