U kunt op ons rekenen. Uw auteursrechten worden zoals gepland uitbetaald. Lees wat we verder voor u doen.
Hebt u een vraag? Vind het antwoord in onze FAQ’s of gebruik dit contactformulier. Bellen kan u elke werkdag van 9u30 tot 13u op 02 286 84 84.

regisseur & scenarist
Wie kroont zich tot beste regisseur en scenarist?
oktober 5, 2020

Noteer het alvast in uw agenda. Op donderdag 15 oktober reikt Sabam for Culture de prijzen uit voor beste regisseur en scenarist van het afgelopen jaar. De Sabam filmavond tijdens de 47e editie van het Film Fest Gent vormt de ideale gelegenheid en locatie om de laureaten bekend te maken. Naast de officiële erkenning financiert Sabam for Culture de volgende stap(pen) in de carrière van de laureaten met een geldprijs van € 5.000.

De focus voor deze prijzen ligt op de creatie van nieuwe audiovisuele werken in het voorbije jaar (2019). Verschillende genres en type producties (langspeelfilm, serie, documentaire...) komen in aanmerking. Dat resulteert in een diverse lijst aan genomineerden: 

Beste regisseur:    

 • Eva Cools (Cleo)
 • Dries Vos & Gilles Coulier (De Dag)
 • Kenneth Mercken (Coureur)
 • Tim Mielants (De Patrick)
 • Mieke Struyve & Lotte Stoops (Third Act)

Beste scenarist:

 • Hugo Matthysen (Dag Sinterklaas)
 • Tim Mielants & Benjamin Sprengers (De Patrick)
 • Tim Van Aelst & David Vennix (Studio Tarara)
 • Thomas Van Goethem (#LikeMe)

 

Wie deze titel(s) op zijn of haar naam mag schrijven? Dat bepaalt de externe en onafhankelijke jury, samengesteld uit:

 • Anke Brouwers (filmdocent KASK)
 • Karo Guetens (Festivalprogrammator & participatie JEF)
 • Lieven Trio (filmjournalist De Morgen, Klara en Studio Brussel)
 • Johan Tuyaerts (tv-maker en docent media)
 • Ward Verrijcken (filmkenner VRT NWS)

Afspraak dus op 15 oktober tijdens Film Fest Gent voor de onthulling van de winnaars!

 

Eva Cools (Cleo)
Haar eerste langspeelfilm Cleo ging in 2019 in première op het Film Fest Gent en won verschillende (inter)nationale awards. Eva werkte meer dan 5 jaar aan het verhaal, dat is gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen. 

 

Dries Vos & Gilles Coulier  (De Dag)
Ontvingen in 2019 een Ensor voor beste regisseur van een televisieserie voor De Dag. De reeks draait om een gijzeling in een bankkantoor, waarbij het verhaal vanuit steeds vanuit 2 verschillende perspectieven verteld wordt.


Kenneth Mercken (Coureur)
Zijn langspeelfilmdebuut Coureur is semi-autobiografisch. Kenneth moest zijn carrière als wielrenner zelf vroegtijdig stopzetten door medische problemen. Vervolgens ging hij studeren aan het Rits.


Tim Mielants & Benjamin Sprengers (De Patrick)
Viel (inter)nationaal in de prijzen voor de regie en het scenario van deze tragikomedie. Met een naakte en onherkenbare Kevin Janssens in de hoofdrol die op zoek gaat naar zijn vermiste hamer.


Mieke Struyve & Lotte Stoops (Third Act)
Volgen in deze documentaire de 80-jarige Leo die de wereld rondreist met zijn internationale dans- en theatervereniging. Third Act roept vragen op over ouder worden. Wie zal voor mij zorgen? Hoe wil ik mijn oude dag doorbrengen?

 

Hugo Matthysen (Dag Sinterklaas)
Schrijft scenario's, boeken en treedt op met de Clement Peerens Explosition. Hij schreef ondermeer de tv-reeksen Kulderzipken, Zingaburia en Dag Sinterklaas.


Tim Van Aelst en David Vennix (Studio Tarara)
Verschillende (inter)nationale nominaties en overwinningen voor deze tragikomische reeks waarin de kijker terug wordt meegenomen naar de beginjaren van VTM. Referenties naar het Rad Van Fortuin en Tien om te Zien zijn dus nooit ver weg. 

 

Thomas Van Goethem (#LikeMe)
Was vroeger zelf te zien als acteur in verschillende Vlaamse films en series. Levert met deze hitserie zijn eerste werk af als scenarist. De reeks, initieel gericht op jongeren, wist ook de harten van menig (groot)ouders te veroveren.

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons