Sabam zal uitzonderlijk gesloten zijn op maandag 21 juni.
Onze medewerkers staan alle andere werkdagen voor u klaar, van 9u30 tot 13u, op het nummer 02 286 84 84.

Yves Barbieux
Yves Barbieux: een bestuurder met talloze facetten
juni 4, 2021

Yves Barbieux, die kan terugkijken op een rijkgevulde artistieke en pedagogische loopbaan, wordt bestuurder van Sabam. Deze artiest met aanzienlijke culturele bagage komt het bestuursorgaan versterken met al zijn kennis.

Componist, manager, producer, concertorganisator ... op 49-jarige leeftijd heeft Yves Barbieux al een grote carrière op zijn naam staan. De muziekacademie, met de dwarsfluit, opende voor hem dan wel de deuren, maar hij kreeg de smaak voor muziek écht te pakken op zijn zesde, dankzij de aankoop van een Bontempi-orgel. Dat zette hem er rechtstreeks toe aan om zijn eerste eigen stukjes te schrijven.

"Ik probeerde liedjes van Renaud en Brassens op het gehoor na te spelen. Later ontwikkelde ik een voorliefde voor Keltische muziek en dankzij mijn opleiding kon ik vlot de Ierse fluiten en de doedelzak leren bespelen."

Naast verschillende succesvolle muzikale projecten (Coïncidence, Urban Trad) begon Yves liedjes voor kinderen te componeren. Zijn studies als psychopedagoog sluiten hier mooi bij aan, want precies daardoor staat hij open voor educatieve vorming. Zijn groep Les Déménageurs viert trouwens dit jaar zijn 20-jarig bestaan. Hij is ook gepassioneerd door video en maakt regelmatig filmpjes om andere artiesten in de spotlight te zetten. En aangezien deze artiest van vele markten thuis is, maakt hij ook deel uit van de vzw Racines Carrées, die cd's en cd-boeken producet en uitgeeft, maar ook concerten organiseert.  

Een multidisciplinaire loopbaan is de rijkdom van deze artiest.

Het feit dat ik zowel lid (componist, songwriter) als gebruiker (concertorganisator) ben, stelt mij in staat een brede en open visie te behouden in mijn opdracht als bestuurder.

Maar naast zijn artistieke vaardigheden hebben vooral de persoonlijke kwaliteiten van Yves hem de benoeming tot bestuurder opgeleverd. Hij is in de eerste plaats een sociaal, bedachtzaam en leergierig iemand.

"Ik ben al 25 jaar lid van deze auteursvereniging. Uit mijn parcours blijkt duidelijk dat Sabam van enorm belang is geweest voor mijn carrière. Nu is het mijn beurt om anderen te helpen in hun loopbaan, iets wat ik hoop met succes te kunnen doen tijdens dit mandaat als bestuurder. Ik wil Sabam van binnenuit leren kennen, haar problemen, haar uitdagingen. Ik wil de dingen graag op de juiste manier doen." 

Sabam heet hem van harte welkom en kijkt uit naar deze nieuwe samenwerking.

 

Foto: (c) Béa Huart
 

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons