Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werken al onze medewerkers momenteel van thuis. De kantoren zijn dan ook gesloten tot en met 5 juni. Hebt u een vraag? Raadpleeg onze handige lijst van veelgestelde vragen. Vindt u niet het antwoord dat u zoekt? Contacteer ons dan via het contactformulier. Zo wordt uw vraag met prioriteit behandeld. Wilt u ons toch telefonisch bereiken? Dat kan elke werkdag van 9u30 tot 13u en van 14u tot 15u30, op het nummer 02 286 84 84.

Omwille van onderhoudswerken zijn onze eServices niet beschikbaar van woensdag 27 mei om 17u tot donderdag 28 mei om 9u. Bedankt voor uw begrip!

Robin Verheyen en Niels Van Heertum winnen Sabam Jazz Awards
juli 5, 2018

Sabam heeft een hart voor jazz en onderstreept dit jaarlijks met de Sabam Jazz Awards. Op 5 juli reikt Minister van Cultuur Sven Gatz de awards uit tijdens het Gent Jazz Festival. De prijs voor Jong Talent en de bijhorende chèque van 5.000 Euro gaat naar euphoniumspeler Niels Van Heertum. De award Gevestigde Waarde is voor saxofonist Robin Verheyen. Aan deze award is een bedrag van 10.000 Euro verbonden.

 

Robin Verheyen is een veelzijdig talent

Robin Verheyen wordt door de jury beloond om zijn artistieke keuzes en veelzijdigheid als saxofonist. Als muzikant en componist beschikt hij over een indrukwekkende focus en unieke persoonlijkheid. Ook in het buitenland gaat het hard en dit bleef niet onopgemerkt. “Het is super om deze prijs in België te mogen ontvangen, omringd door mensen die mij van in het begin gesteund hebben. Deze Sabam Jazz Award is een fijne bekroning voor een internationale carrière die hier begon”, klinkt het.

 

Niels Van Heertum beloond om grensverleggende attitude

Niels Van Heertum is een jong talent omwille van zijn grensverleggende attitude. De jury accentueert het pionierswerk dat Niels levert als euphoniumspeler, een minder bekend instrument binnen de jazz. Zelf benadrukt de winnaar de diversiteit binnen jazz: “Jazz heeft vele gezichten. Zelf heb ik me verdiept in vrije improvisatie en mengvormen met andere genres, traditionele jazz speel ik zelden. Blij dat de jury zulke keuzes waardeert."

De Sabam Jazz Awards zijn dit jaar aan hun negende editie toe. De prijzen worden afwisselend in beide gemeenschappen uitgereikt. Dit jaar worden twee muzikanten uit de Vlaamse gemeenschap gelauwerd. De jury bestaat uit Pieter Koten, Roel Vanhoeck, Toon Van Deuren, Wim Wabbes en Mik Torfs.

 

Wat zei de jury?

Robin Verheyen
“Veelzijdig talent dat zich laat gelden als uitmuntend muzikant, producer en componist binnen jazz en klassieke muziek.”

“Waardering voor zijn internationale carrière waarvan jongste album op een major label het bewijs is.”

“Naast de vele internationale projecten blijft Robin Verheyen verankerd in de nationale scene met zijn project TaxiWars en duurzame samenwerking met pianist Bram De Looze”

“Robin zijn artistieke keuzes getuigen steeds van een indrukwekkende focus en unieke persoonlijkheid.”

Genomineerden: Jozef Dumoulin, Robin Verheyen, Ben Sluijs, Teun Verbruggen en Tuur Florizoone.

 

Niels Van Heertum
“Getuigt van een unieke, creatieve geest en grensverleggende attitude.”

“Eist een plaats op voor de euphonium in de wereld van de jazz, een niet-evident en minder bekend instrument. Niels levert pionierswerk op zijn instrument”

“Bouwt al verschillende jaren eigenzinnig en met veel durf aan een uniek parcours, dit als componist en muzikant”

“Waardering voor de brede carrière van deze muzikant. Niels is actief in diverse projecten binnen verschillende disciplines.”

Genomineerden: Thijs Troch, Niels Van Heertum, Gilles Vandecaveye, Elias Devoldere, Rob Banken en Hendrik Lasure.

 

Over Sabam Jazz Awards

De Sabam Jazz Awards werden voor het eerst uitgereikt in 2010. De prijs wordt gegeven aan een jazz muzikant die zich onderscheidt van zijn of haar tijdsgenoten op basis van carrière en verwezenlijkingen binnen het genre. De awards komen voort uit het vroegere Django D’Or. Naast een officiële erkenning wil Sabam actief bijdragen tot de carrière van jazz muzikanten. Zo wordt de geldprijs onder meer gebruikt voor de aankoop van instrumenten, studiotijd of workshops.

Als gevestigde waarde werden in het verleden artiesten als Manu Hermia, Peter Vermeersch, Laurent Blondiau, Bart Maris, David Linx, Kris Defoort, Fabrice Alleman en Fred Van Hove gelauwerd. Voor Jong Talent vielen Felix Zurstrassen, Bram De Looze, Antoine Pierre, Seppe Gebruers, Guillaume Vierset, Lander Gyselinck, Igor Gehenot en Janos Bruneel reeds in de prijzen.

 

share

Over Sabam

Sabam is dé Belgische vereniging voor auteurs, componisten en uitgevers. Ze beheert de rechten van meer dan 41.000 leden in 5 domeinen: muziek, film & televisie, theater & dans, visuele kunsten en literatuur. In 2018 verdeelde Sabam bijna € 115 miljoen aan auteursrechten aan meer dan 29.000 leden. Daarnaast steunde ze via Sabam For Culture datzelfde jaar meer dan 160 culturele evenementen en ruim 225 projecten van haar leden. Meer dan 250 werknemers zetten zich vanuit Brussel elke dag in voor de rechten van de auteurs. In 2022 viert Sabam haar 100-jarig bestaan.

Perscontact:

Olivier Maeterlinck

Tel: 02/286 83 83

press@sabam.be