Sabam maakt 18 miljoen euro vrij voor haar auteurs
april 8, 2020

Auteurs die lid zijn van Sabam bouwen in de loop van hun carrière een spaarpotje op. In normale omstandigheden kunnen zij dit bedrag pas op hun 60ste opnemen. Sabam maakt hier nu een uitzondering op. Auteurs zullen dit bedrag nu al deels of volledig kunnen opnemen. In totaal krijgen bijna 9.000 auteurs en componisten zo toegang tot meer dan 18 miljoen euro. Op die manier zorgt Sabam voor een financieel duwtje in de rug voor haar auteurs om deze crisisperiode te overbruggen.

Cultuursector verliest bijna driekwart van haar inkomsten

Dat de coronacrisis zware economische gevolgen voor de culturele sector heeft, is ondertussen wel duidelijk. Alleen al in maart werden in België in totaal 8.935 optredens, theatervoorstellingen en fuiven afgelast. Voor de auteurs die Sabam vertegenwoordigt komt dat overeen met een inkomstenverlies van meer dan 3,5 miljoen euro die maand.

Ook uit een bevraging door een aantal organisaties die ondernemingen en zelfstandigen vertegenwoordigen (Beci, Unizo, UWE, VBO, VOKA en NBB) blijkt dat naast de horeca de culturele, recreatie- en vrijetijdssector het grootste slachtoffer is. Ondernemingen actief in deze sector zien hun inkomsten met maar liefst 74% dalen.

In Vlaanderen werden in maart zo maar liefst 2.173 live optredens, 2.520 fuiven en 777 toneelvoorstellingen geannuleerd. Wanneer deze situatie aanhoudt, zullen er naar schatting elke maand 4.000 tot 5.000 evenementen niet worden georganiseerd, wat in Vlaanderen alleen neerkomt op minstens 10 miljoen euro aan gemiste inkomsten voor auteurs, artiesten en organisatoren.

Carine Libert, CEO van Sabam: “We hebben het volste begrip voor de maatregelen die de overheden hebben genomen om deze ongeziene crisis in te dijken. Tegelijk mogen we onze ogen niet sluiten voor de enorme impact van deze maatregelen op het ecosysteem van de culturele sector en in het bijzonder op onze auteurs. Door de verplichte sluiting van horecazaken en winkels en het afgelasten van alle evenementen verliezen ze het merendeel van hun inkomsten. In afwachting van de broodnodige steunmaatregelen van de overheid, onderneemt sabam als Belgische auteursvereniging  alvast de nodige acties  om hen door deze crisis te helpen.”

share

Over Sabam

Sabam is dé Belgische vereniging voor auteurs, componisten en uitgevers. Ze beheert de rechten van meer dan 43.000 leden in 5 domeinen: muziek, film & televisie, theater & dans, visuele kunsten en literatuur. In 2020 verdeelde Sabam meer dan € 112 miljoen aan auteursrechten. Daarnaast steunde ze via Sabam for Culture datzelfde jaar meer dan 700 lokale culturele initiatieven. Meer dan 200 werknemers zetten zich vanuit Brussel elke dag in voor de rechten van de auteurs. In 2022 viert Sabam haar 100-jarig bestaan.

Perscontact:

Olivier Maeterlinck

Tel: 02/286 83 83

press@sabam.be