Onze medewerkers zullen op donderdag 26 (Hemelvaartsdag) en vrijdag 27 (brugdag) mei telefonisch niet bereikbaar zijn. U kan ons uiteraard steeds contacteren via member@sabam.be.

Stéphane Orlando wint de prijs Sabam for Culture – Creatie hedendaagse muziek
maart 5, 2020

Op woensdag 4 maart werd in het kader van de 3de editie van de Belgian Music Days (in Bergen) de Prijs Sabam for Culture – Creatie hedendaagse muziek uitgereikt aan de getalenteerde Stéphane Orlando.

Stéphane Orlando is in de eerste plaats componist en improvisator. Daarnaast geeft hij les in muziekschrijven, improvisatie, piano, muziekgeschiedenis en muziekinformatica. Hij is ook artistiek en muzikaal directeur van het Original Sound Track Ensemble en voorzitter van het Forum des Compositeurs.

“Sabam beheert niet alleen de rechten van getalenteerde auteurs in alle artistieke disciplines en muziekgenres. Via Sabam for Culture steunen we auteurs die uitblinken in hun vak. Ik ben dan ook zeer blij dat ik op de Belgian Music Days de winnaar van het beste nummer in het genre hedendaagse muziek mag bekronen met de Prijs Sabam for Culture", aldus Carine Libert, CEO van Sabam.

Motivatie van de jury

Jurylid Martine Dumont-Mergeay verwoordde het zo: “Zijn creativiteit is zo veelzijdig en zijn carrière zo atypisch dat Stéphane Orlando - 41 dit jaar - soms onder de radar van het grote publiek bleef. Maar zijn vroegere professoren - en vandaag zijn studenten -, zijn collega’s en het publiek in de Cinematek, waar hij al meer dan 500 stille films heeft begeleid, hebben in deze vrije en geleerde kunstenaar altijd een van de meest begaafde muzikanten van zijn generatie gezien.”

Sinds 2019 toont hij zijn ongebreidelde creativiteit, zoals blijkt uit 'Le Musée du Silence' en 'Une dernière étreinte', gepresenteerd op het Festival Loop 2019, en uit L’Examen en Figuratine, twee pseudo-documentaires waarvoor Orlando de muziek verzorgde en die werden uitgezonden tijdens de Semaine du Son 2019. In november vorig jaar presenteerde Stéphane Orlando de opera 'Antigone in the Dark' (libretto van Lorenzo Carola), die zeer in de smaak viel bij de jury van Sabam en die hem grotendeels zijn nominatie voor deze prijs opleverde.

Samenstelling van de jury

Michel Stockhem, musicoloog, muzikant en momenteel algemeen directeur van ARTS² (Ecole supérieure des Arts de Mons)

Thomas Van Haeperen, muzikaal directeur en hoofd programmering van het Ensemble Sturm und Klang

Bruno Letort, directeur van het festival Ars Musica en producer op France Musique

Benjamin Maneyrol, artistiek directeur in een privéschool en lid van het collectief van internationale muzikanten ‘Ensemble Fractales’

Martine Dumont-Mergeay, journalist en muziekrecensent bij La Libre Belgique, Le Vif/L’Express en op Musiq’3

Klik hier voor de volledige lijst van de genomineerden.

share

Over Sabam

Sabam is dé Belgische vereniging voor auteurs, componisten en uitgevers. Ze beheert de rechten van meer dan 43.000 leden in 5 domeinen: muziek, film & televisie, theater & dans, visuele kunsten en literatuur. In 2020 verdeelde Sabam meer dan € 112 miljoen aan auteursrechten. Daarnaast steunde ze via Sabam for Culture datzelfde jaar meer dan 700 lokale culturele initiatieven. Meer dan 200 werknemers zetten zich vanuit Brussel elke dag in voor de rechten van de auteurs. In 2022 viert Sabam haar 100-jarig bestaan.

Perscontact:

Olivier Maeterlinck

Tel: 02/286 83 83

press@sabam.be