GESAC petitie
Aftelronde naar stemming rond betere bescherming online creaties ingezet - Stefaan Fernande: “Auteursrecht is het enige inkomen van broodschrijvers zoals ik”
Juni 28, 2018

“Cultuur is de bakermat van onze gemeenschappelijke democratieën en auteurs zijn onze ambassadeurs voor vrijheid van meningsuiting in alle genres”

Aan het woord is de Franse politicus en Europees Parlementslid Jean-Marie Cavada. Hij hostte gisteren de bijeenkomst die GESAC organiseerde in de aanloop naar een belangrijke stemming in de Transfer of Value issue in het Europees Parlement in Brussel.          

Met de stemming van volgende week donderdag hebben auteurs nu eindelijk zicht op een betere bescherming voor het online gebruik van hun creaties.

Creatievelingen en auteursverenigingen uit heel Europa waren op de afspraak om de boodschap kracht bij te zetten en MEPS verder te overtuigen.

GESAC petitie

Sabamauteur Stefaan Fernande (Clouseau, De Kreuners, Will Tura, Stan Van Samang,…tweede van rechts) brak meteen een lans voor alle auteurs buiten de schijnwerpers, die enkel leven van hun creaties: “Songs worden vaak geschreven door mensen van wie je nog nooit gehoord hebt, en niet door degenen die je in de YouTube video ziet. Auteursrecht is het enige inkomen van broodschrijvers zoals ik. Als men wil dat er in de toekomst nog hits gemaakt worden, laat dan het geld gaan naar degenen die ze creëren.”

Ook onze nieuwe bestuurder Tom Kestens, muzikant en auteur/componist en bekend van o.m. Das Pop en La La Lover sloeg spijkers met koppen: “Europa kan geschiedenis schrijven dezer dagen. Het kan de stap zetten van een internet van freeriders naar een eerlijk internet. Hopelijk leven en werken we straks in een Europa dat zegt dat creatieve makers ook online een eerlijke vergoeding mogen verwachten.”

Een opgemerkte gast uit Oostenrijk was Cesar Sampson. Hij won in mei ei zo na het Eurovisiesongfestival met zijn hit-in-wording “Nobody but you”. “Kunst mag nooit ophouden te bestaan” luidt zijn credo.        

Familieportret. De volledige auteursdelegatie bestond uit Stefaan Fernande (B), Tom Kestens (B), Frans Bak (Denemarken), Pernille Rosendahl (Denemarken), Hind Hakki (Nederland), Kari Saarilahti (Finland, Emmanuel Da Silva (Frankrijk), Christian Guémy - C215 (Frankrijk), Benoit Peyrucq (Frankrijk), Le Tatou – Ludovic Bassal and Jonathan Semah (Frankrijk), Eleanor McEvoy (Ierland), Tomasz Lipiński (Polen), Carlos Alberto Moniz (Portugal), Gengahr - Felix Bushe and Hugh Schulte (Verenigd Koninkrijk) - Borislav Milanov (Oostenrijk) en César Sampson (Oostenrijk).

Samen met hen en auteurs wereldwijd wacht Sabam met spanning de stemming van donderdag 5 juli af. (TG)

De Belgische delegatie: vlnr. Tom Kestens (bestuurder), Olivier Maeterlinck (Manager Corp. Communication), Stefaan Fernande, onze CEO Carine Libert en Tania Ghyselinck (PR/Red.-A.M. Repertoire & Editorial) .

foto's (c)Alohafred en Sabam/tg

 

Meer details over de campagne werden verspreid in ons persbericht:

Voorstel van Europa biedt auteurs betere bescherming in de online markt

De commissie juridische zaken van het Europese Parlement heeft een belangrijk rapport over de wetgeving rond het auteursrecht in de eengemaakte digitale markt aangenomen. Dat rapport verduidelijkt en bevestigt de verantwoordelijkheid van diensten zoals YouTube en Facebook voor het beschikbaar stellen van filmpjes die muziek en andere werken bevatten. Deze wetgeving wordt volgende week in Straatsburg gestemd en is van groot belang voor auteurs wiens werken online worden gebruikt.


Auteurs moeten eerlijk vergoed worden voor het gebruik van hun creaties

Diensten zoals Facebook en YouTube weigeren om de auteurs eerlijk te vergoeden voor het gebruik van hun creaties. Op die manier komt de waarde die deze creaties genereren voornamelijk ten goede aan de belangen van die online platformen. Bovendien zijn deze diensten wereldwijd de belangrijkste toegangspoort tot muziek, film, TV-series en andere creatieve werken en verstoren ze zo de verdere ontwikkeling van de volledige online markt. De goedgekeurde tekst, die volgende week wordt voorgelegd aan de plenaire vergadering van het Europese parlement, verduidelijkt dat deze platformen verantwoordelijk zijn voor het auteursrecht en als belangrijke marktspelers de auteurs eerlijk moeten vergoeden voor het gebruik van hun creaties.


Auteurs over heel Europa komen op voor hun broodwinning

Auteurs over heel Europa, zowel componisten, regisseurs, scenaristen, schrijvers, fotografen, illustratoren, enz… komen samen om hun stem te laten horen en om zich te verzekeren dat de Europese regelgevers hen toelaten om te leven van hun creaties. Meer dan 32.000 auteurs hebben hun oproep kracht bijgezet door een petitie te ondertekenen.

Een delegatie van auteurs, voornamelijk jonge en opkomende talenten, maar ook gevestigde waarden, hebben leden van het Europese parlement ontmoet om de toekomst van hun artistieke carrière in Europa te verdedigen en hen te vragen om volgende week een positieve stem uit te brengen. De auteurs maken zich in het bijzonder zorgen over de agressieve campagne die door technologiereuzen wordt gevoerd onder het voorwendsel van de vrije meningsuiting. Ook auteurs hechten een enorm belang aan het waarborgen van de vrijheid van meningsuiting. Ze betreuren het dat deze waarde wordt misbruikt in een campagne ten voordele van bepaalde commerciële en politieke belangen.

share

Haben Sie Fragen?

Unser Customer Service hilft Ihnen so schnell wie möglich.

 

Kontaktieren Sie uns