Lorenzo Di Maio en Stéphane Galland winnen Sabam Jazz Awards 2019
Mai 20, 2019

Deze vrijdag 17 mei vond de 10de editie van de Sabam Jazz Awards plaats.
 
De Sabam Jazz Awards worden elk jaar afwisselend aan muzikanten uit beide gemeenschappen uitgereikt tijdens jazzgerelateerde evenementen.
 
Dit jaar werden de prijzen uitgereikt tijdens Mithra Jazz in de Luikse zaal Le Forum. Sabam For Culture heeft een hart voor jazz en onderstreept dit door jaarlijks zowel een gevestigde waarde als een jong talent in de schijnwerpers te zetten. De awards werden uitgereikt door Alda Greoli, minister van Cultuur van de Franstalige Gemeenschap, en door Benjamin Schoos, gedelegeerd bestuurder van Sabam.
 
De jury, die wordt voorgezeten door Jean-Pierre Bissot, besloot na overleg:

  • om de Sabam Jazz Award voor jong talent (€ 5.000) aan gitarist Lorenzo Di Maio toe te kennen;
  • om de Sabam Jazz Award voor gevestigde waarde (€ 10.000) aan drummer Stéphane Galland toe te kennen.

 

Motivatie van de jury

De Sabam Jazz Award 2019 voor jong talent gaat naar Lorenzo Di Maio
 
Lorenzo Di Maio belichaamt de nieuwe generatie van Belgische gitaristen. Hoewel hij discreet blijft, weet Lorenzo met zijn bijdrage en persoonlijkheid de vele projecten waaraan hij deelneemt te kleuren. Deze prijs erkent zijn grote artistieke veelzijdigheid en de constante en terugkerende kwaliteit van zijn werk als componist-uitvoerder, zoals blijkt uit zijn eerste twee albums, 4in1 en Black Rainbow.
 
De Sabam Jazz Award 2019 voor gevestigde waarde gaat naar Stéphane Galland
 
Stéphane Galland is een echte artiest en leraar in dienst van de muziek. Hij kan herkend worden aan het warme en meeslepende geluid van zijn drums en heeft gedurende zijn hele carrière bij AKA MOON vele malen zijn talent en veelzijdigheid aan ons getoond.
Consistentie en vastberadenheid zijn ook kenmerkend voor de richting die hij aan zijn beroep heeft gegeven.
De jury looft met deze prijs ook de nieuwe energie die Stéphane Galland heeft gevonden door momenteel in zijn eigen naam aan muzikale projecten te werken.

 

Over de Sabam Jazz Awards

De Sabam Jazz Awards werden voor het eerst uitgereikt in 2010. De prijzen gaan naar muzikanten die zich van hun tijdgenoten onderscheiden door hun carrière en verwezenlijkingen in de jazz. De awards komen voort uit het vroegere Django D’Or. Ze zijn niet zomaar een officiële erkenning. Sabam wil actief bijdragen tot de carrière van jazzmuzikanten door hen een geldprijs toe te kennen, waarmee ze onder meer instrumenten of studiotijd kunnen aankopen of aan workshops kunnen deelnemen.

share

Über Sabam

Sabam ist die belgische Gesellschaft für Urheber, Komponisten und Verleger. Sie verwaltet die Rechte von mehr als 43.000 Mitgliedern in 5 Bereichen: Musik, Film & Fernsehen, Theater & Tanz, Bildende Kunst und Literatur. Im Jahr 2020 verteilte Sabam mehr als 112 Millionen Euro an Urheberrechtsgebühren. Darüber hinaus unterstützte sie im selben Jahr über Sabam for Culture mehr als 700 lokale Kulturinitiativen. In Brüssel arbeiten täglich mehr als 200 Mitarbeiter daran, die Rechte der Urheber zu schützen. Im Jahr 2022 feiert Sabam ihr 100-jähriges Bestehen.

Pressekontakt:

Olivier Maeterlinck

Tel: 02/286 83 83

press@sabam.be