Comptez sur nous pour verser vos droits d’auteur comme prévu
Une question ? Consultez nos FAQ ou utilisez ce formulaire de contact. Nous sommes joignables au 02 286 84 84, chaque jour ouvrable, de 9h30 à 13h. 

85 miljoen euro voor cultuur in Vlaams noodfonds
85 miljoen euro voor cultuur in Vlaams noodfonds
juin 3, 2020

De Vlaamse regering maakte gisteren meer details bekend over het Vlaams noodfonds dat de financiële gevolgen van de coronacrisis in de ‘zachte’ sectoren (cultuur, sport, jeugd en toerisme) deels moet opvangen.

De 200 miljoen euro waarvan eerder sprake is verhoogd tot bijna 300 miljoen euro. Zo’n 65 miljoen euro hiervan gaat rechtstreeks naar meer dan 400 gesubsidieerde cultuurorganisaties. Deze organisaties zullen een individueel schadedossier kunnen indienen en zo eventueel compensatie krijgen. Deze steun komt bovenop de al beloofde subsidies. Bovendien zal een deel van het geld naar kwetsbare cultuurwerkers zoals freelancers, toeleveranciers en mensen met dagcontracten stromen.

Voor de film- en literatuursector worden de middelen verdeeld via het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en Literatuur Vlaanderen. Het VAF krijgt 5 miljoen euro om productiehuizen en arthousebioscopen te steunen en 1,9 miljoen euro als productiesteun voor tv-series. Literatuur Vlaanderen maakt aanspraak op 1,3 miljoen euro. Bedoeling is om hiermee het inkomstenverlies van schrijvers te compenseren. Denk bijvoorbeeld aan gemiste auteursrechten en afgelaste auteurslezingen. Uitgeverijen vallen echter uit de boot omdat zij geen subsidies ontvangen.

Verder geeft de Vlaamse regering nog eens 67 miljoen euro indirecte steun aan de Vlaamse steden en gemeenten, die dit bedrag vrij zullen verdelen over lokale niet-gesubsidieerde verenigingen. Ook hiervan zal een aanzienlijk deel naar cultuur stromen. Er zou sprake zijn van 20 miljoen euro.

In totaal gaat het dus om 65 miljoen euro directe en 20 miljoen euro indirecte steun voor de Vlaamse cultuursector, een steunpakket dat meer dan welkom is voor een van de zwaarst getroffen sectoren.

We houden u uiteraard verder op de hoogte.

share

Vous n'avez pas trouvé réponse à votre question ?

Nous nous ferons un plaisir de vous aider.

 

Contactez-nous