prijs literatuur
Gaea Schoeters wint Sabam for Culture literatuurprijs
août 5, 2021

Gaea Schoeters is de beste literaire auteur van 2020. Haar roman Trofee zorgde hiervoor. Sabam for Culture bekroonde haar gisteren op Theater aan Zee in Oostende. Naast de officiële erkenning krijgt de laureate een geldprijs van 5.000 euro die haar helpt met de volgende stap in haar carrière.

“Trofee is een intelligent en confronterend boek dat verleidt door zijn vaart en vaardige stijl”

Schrijfster en librettist Gaea Schoeters krijgt de prijs voor haar roman Trofee, een ode aan de wilde natuur en een scherpe kritiek op onze omgang met Afrika.

 

 

“Trofee is een intelligent en confronterend boek dat verleidt door zijn vaart en vaardige stijl, die je het gevoel geeft midden in de broeierige jacht in Afrika te zitten. De schrijfster hanteert een rijke, volle taal die toch nooit overladen aandoet. De stijl imponeert van bij het begin en dit effect houdt meer dan 200 pagina’s lang aan. De roman imponeert zonder dat hij overdonderend of overdreven aandoet”, zo prijst de jury het boek.

“Het fijnste aan prijzen voor kunstenaars, is dat ze eigenlijk altijd terugvloeien naar de gemeenschap.” - Gaea Schoeters

Gaea Schoeters reageert: "Het fijnste aan prijzen voor kunstenaars, is dat ze eigenlijk altijd terugvloeien naar de gemeenschap. Als ik hier schrijftijd mee koop, of de prijs rechtstreeks in een nieuwe productie investeer, is dat heel duidelijk. Maar ook als ik deze prijs aan verdieping of zelfontplooiing zou besteden, dan komt dat uiteindelijk in mijn werk terecht. En dat deel ik altijd met een publiek. Met de gemeenschap dus. Dat is nu net het mooie van kunst: je krijgt altijd iets terug voor wat je erin stopt."

Bekijk hier haar reactie en oproep voor filmmakers op zoek naar een interessant project.

 

Over de prijs

Sabam for Culture gaat op zoek naar de beste literaire auteur van het afgelopen jaar. De focus ligt op de creatie van nieuwe literaire werken in het voorbije jaar (2020). Verschillende genres (roman, thriller, poëzie, jeugdliteratuur, non-fictie,…) kwamen in aanmerking. De winnaar krijgt officiële erkenning én een geldprijs van 5.000 euro. Daarmee investeert Sabam in de carrière van de laureaat.

Die werd gekozen door een onafhankelijke jury: 

  • Pieter Coupé (eindredacteur De Lage Landen)
  • Virginie Platteau (cultuurjournaliste voor o.a. Tertio en De Standaard)
  • Bart Van der Straeten (dichter, redacteur en schrijfarbeider)
  • John Vervoort (recensent bij De Standaard en Het Nieuwsblad)
  • Maria Vlaar (schrijfster, recensent en interviewer voor De Standaard)

Ontdek wie genomineerd was.

share

Vous n'avez pas trouvé réponse à votre question ?

Nous nous ferons un plaisir de vous aider.

 

Contactez-nous