Nocturne

share

Kruisbestuiving op zijn Puurs(t)! - Componist Leo Ouderits: “ ’Birthday Celebration’ is een vredesoproep”

mai 19, 2017

Een compositie voor beiaard die ook floreert in dance-, rock en technostijl. Dat is kruisbestuiving op zijn Puurs(t)!
Dit jaar telt de Antwerpse gemeente liefst 725 lentes. Om de feestelijkheden en de inhuldiging van de nieuwe beiaard te omkaderen kreeg Sabamlid Leo Ouderits de opdracht om een muzikaal label te maken.
Deze doorwinterde componist is niet aan zijn proefstuk als het gaat om gemeentes muzikaal in de kijker te zetten.  Enkele jaren geleden schreef hij een indrukwekkende musical over het leven van Gravin Jeanne de Merode in Westerlo.

Leo Ouderits: Voor Puurs is het een lied voor beiaard geworden. Het beginthema van "Birthday Celebration" is een vredesoproep. De eigenlijke melodie vraagt dan weer om samenhorig te zijn. Dat wordt weerspiegeld in de samenklanken van de akkoorden. De improvisatie wijst erop dat je mensen zoveel mogelijk vrijheid moet gunnen en het slot beschrijft hoe kwetsbaar liefde en vriendschap is.
Het wordt uitgevoerd in techno-, rock-, piano- en beiaardversie. Een danceversie volgt nog door
Rien Samson van kurious.be/Soulshakers. Koen Tielemans doet de techno-uitvoering en Michel Spiessens van SMRADIO band de rockversie. De makers zijn Puursenaars of hebben een sterke link met Puurs.

Zaterdagavond (20 mei) wordt “het Puurse volkslied in wording” officieel voorgesteld met een audiovisueel schouwspel. Alles wordt live gecapteerd op groot scherm. De livestream is te volgen via  https://www.facebook.com/725puurs/
Het eerste beiaardconcert wordt ’s anderendaags gespeeld op 21 mei, toevallig ook de verjaardag van de componist. Zomerconcerten op 13 en 20 juli en 10 en 17 augustus.
In oktober volgt wellicht nog een uitvoering in het cultureel centrum van Puurs met symfonisch orkest en Liebrecht Vanbeckevoort als solist. Leo Ouderits: Ik heb ook een pianoversie gemaakt. Deze zou gebruikt worden om een bewerking te maken voor piano en symfonisch orkest. (TG)

Avez-vous des questions ? Notre Customer Service vous répondra dans les meilleurs délais.

 

Contactez-nous