Onze kantoren zijn dan wel nog gesloten tot 31 augustus en onze medewerkers werken thuis, toch blijven we u met raad en daad bijstaan. Uw auteursrechten worden ook zoals gepland uitbetaald.

Hebt u een vraag? Raadpleeg onze handige lijst van veelgestelde vragen. Vindt u geen antwoord op uw vraag? Contacteer ons dan via het contactformulier. Zo wordt uw vraag met prioriteit behandeld. Wilt u toch liever telefoneren met ons? Tot 31 augustus kan dat elke werkdag van 9u30 tot 13u op het nummer 02 286 84 84.

85 miljoen euro voor cultuur in Vlaams noodfonds
Al ruim 40 miljoen euro aan auteursrechten betaald in 2020
juli 17, 2020

Ondanks de moeilijke corona-context verdeelde Sabam in de eerste helft van het jaar 40,6 miljoen euro aan auteursrechten. Dat is een stijging van 1,1 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Niet alleen de betalingen zijn gestegen, ook het aantal auteurs dat rechten ontving ging de hoogte in. Zo ontvingen dit jaar al meer dan 30.000 auteurs rechten, ongeveer 3.000 of 10% meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Gevolgen coronacrisis nu al voelbaar bij theater

De afgelopen maanden werden zo goed als alle culturele activiteiten geannuleerd door de coronacrisis. Dat heeft natuurlijk zijn gevolgen voor de auteursrechten. Sabam schat de impact van de coronacrisis ondertussen al op 21,7 miljoen euro minder auteursrechten.

Met een daling van bijna 800.000 euro ten opzichte van vorig jaar, ontvangen auteurs actief in de theater- en danssector gemiddeld 30% minder inkomsten uit auteursrechten. Een direct gevolg van de gedwongen annulaties.

Auteurs actief binnen muziek, literatuur, visuele kunsten of de audiovisuele sector zullen de  impact pas in 2021 voelen wanneer we het grootste deel van de rechten van 2020 uitbetalen.

Verwachtingen voor de rest van het jaar

Sabam verwacht dat de rechten voor theater & dans nog verder zullen dalen in de tweede helft van 2020.  Verder lopen muziekauteurs en componisten ook 8 miljoen euro aan auteursrechten mis door de annulatie van muziekconcerten en festivals.

Online vs. cd, dvd…

De jarenlange trend waarbij Sabam de rechten voor reproducties op een fysieke drager ziet dalen, blijft zich voorlopig verder zetten in 2020. Zo zien we opnieuw een daling van € 341.000 (-10%) ten opzichte van 2019.

De online rechten stijgen met € 248.000 (+13%), maar voorlopig onvoldoende om de daling van de fysieke muziekmarkt te compenseren. En hoewel er tijdens de lockdown een pak meer gestreamd werd dan anders, verwacht Sabam niet dat dit de dalende trend van de reproductie op een fysieke drager zal compenseren.

Sabam nam een aantal uitzonderlijke maatregelen om haar leden bij te staan. Zo kunnen zij:

Ook de overheid heeft een aantal steunmaatregelen uitgevaardigd voor de culturele sector. Een overzicht vindt u op deze pagina.

share

Niet gevonden wat u zocht?

We helpen u graag verder.

 

Contacteer ons