Muziekauteurs open voor dialoog met organisatoren van concerten en festivals

share

April 17, 2018

Sabam heeft vandaag kennis genomen van het vonnis van 12 april jl. in een rechtszaak die tegen haar werd aangespannen door diverse concert- en festivalorganisatoren.

De aanleiding van dit geschil betreft de tariefwijziging die Sabam heeft doorgevoerd vanaf 1 januari 2017. Na een vergelijkende studie stelde Sabam vast dat een muziekauteur in België een lagere vergoeding ontvangt voor grotere concerten en festivals dan in onze buurlanden, waar recent en in overleg met de sector de tarieven werden opgetrokken

Alle wettelijke procedures en voorschriften werden nageleefd bij het opstellen van de nieuwe tarieven. Begin 2016 heeft Sabam het controleorgaan voor het collectief beheer van de FOD Economie in kennis gesteld en een verantwoording gegeven voor de tariefwijziging.
 
De rechter heeft de vergoeding van auteurs voor het gebruik van hun werken door organisatoren van festivals en concerten niet in vraag gesteld. Wel oordeelt de rechter dat de berekeningswijze van het voorgestelde tarief moet worden herzien op een aantal punten, zoals de manier waarop de minimumvergoedingen worden vastgelegd en het exact aandeel aan gespeeld Sabam-repertoire waarmee rekening moet worden gehouden.

De organisatoren van festivals en concerten hebben voorgesteld om terug met de auteurs in dialoog te treden. Een uitnodiging waar Sabam, namens en voor haar auteurs, graag op ingaat.

Über Sabam

Sabam ist die belgische Gesellschaft für Urheber, Komponisten und Verleger. Sie verwaltet die Rechte von mehr als 41.000 Mitgliedern in 5 Bereichen: Musik, Film & Fernsehen, Theater & Tanz, Bildende Kunst und Literatur. Im Jahr 2017 verteilte Sabam fast 118 Millionen Euro an Urheberrechtsgebühren. Darüber hinaus unterstützte sie im selben Jahr über Sabam For Culture mehr als 130 kulturelle Veranstaltungen und über 150 Projekte ihrer Mitglieder. In Brüssel arbeiten täglich mehr als 250 Mitarbeiter daran, die Rechte der Urheber zu schützen. Im Jahr 2022 feiert Sabam ihr 100-jähriges Bestehen.

Pressekontakt:

Olivier Maeterlinck

Tel: 02/286 83 83

press@sabam.be