Partnership tussen Tomorrowland en Sabam creëert meerwaarde voor de muzieksector
September 8, 2022

Sabam en Tomorrowland willen nieuw muziektalent ondersteunen in de ontwikkeling van hun carrière en gaan daarvoor een partnership aan. De twee partijen hebben eveneens een overeenkomst gesloten over de vergoeding aan auteurs en componisten. Daarenboven zal Sabam gebruik maken van fingerprintingtechnologie zodat de muziek die op Tomorrowland wordt gespeeld automatisch wordt herkend. Op die manier worden er volledige en accurate speellijsten opgemaakt en auteursrechten correct verdeeld.

Muziekherkenning via technologie

Sabam en We Are One World, het bedrijf achter Tomorrowland, hebben een akkoord gesloten over de vergoeding voor auteursrechten. En zo is het dispuut dat aansleept sinds 2014 van de baan. Om de muziek die wordt gespeeld op het festival te herkennen zal Sabam gebruik maken van fingerprintingtechnologie. Een win-winsituatie voor beide partijen: minder administratieve rompslomp voor de festivalorganisator en een correcte verdeling aan de auteurs en componisten wiens werken werden gespeeld.

“We zijn verheugd dat we dankzij overleg en een open dialoog tot een constructieve samenwerking zijn gekomen. We engageren ons als een betrouwbare partner om samen met Tomorrowland creatief talent te ondersteunen”. - Steven De Keyser (CEO van Sabam)

Samen investeren in talent

Afgelopen zomer lanceerde Tomorrowland een eigen dj- en producerschool “Tomorrowland Academy” voor kinderen, jongeren en volwassen. Er worden bootcamps en lessen georganiseerd om te leren producen, mixen en muziek maken. Sabam investeert dan weer via haar cultureel fonds in de carrières van auteurs en uitgevers via beurzen en projectsteun. Zo bieden de twee organisaties meer kansen aan nieuw muziektalent en ondersteunen ze hen in de ontwikkeling van hun carrière.

“We trachten op onze festivals een mooie mix te maken in onze programmatie, rekening houdende met alle genres en subgenres van de elektronische muziek. We vinden daar een goede balans tussen jong, aanstormend talent en gevestigde nationale en internationale artiesten. We vinden het fijn om nieuwe artiesten een platform te geven en hen de mogelijkheid te geven om te groeien en willen daar al onze tools voor gebruiken. Dankzij de Tomorrowland Academy kunnen we nieuw talent ontdekken, synergieën zoeken en innoveren. We zijn blij met het partnership met Sabam om verdere stappen te kunnen zetten en een artiest ten volle te kunnen laten ontwikkelen.” - Tomorrowland
 

(c)TomorrowlandAcademy

share

About Sabam

Sabam is the Belgian association for authors, composers and publishers. It manages the rights of more than 43,000 members in 5 domains: music, film & television, theatre & dance, visual arts and literature. In 2020, Sabam distributed more than € 112 million in copyright royalties. In addition, it supported more than 700 local cultural initiatives that same year, through Sabam for Culture. More than 200 employees in Brussels are working every day to defend the rights of authors. In 2022, Sabam will celebrate its 100th anniversary.

Press contact:

Olivier Maeterlinck

Tel: 02/286 83 83

press@sabam.be