Studio Tarara en De Patrick met prijzen aan de haal op Film Fest Gent
octobre 16, 2020

Tim Mielants (De Patrick) gaat voortaan door het leven als beste regisseur van 2019. Tim Van Aelst & David Vennix (Studio Tarara) als beste scenaristen. Sabam for Culture bekroonde hen op donderdag 15 oktober op Film Fest Gent. Hun prijs? Officiële erkenning en 5.000 euro die hen helpt in hun carrière.  

“Regisseur met eigenzinnige en beheerste stijl”

Een van de meest originele, intrigerende en warme - ondanks het gebrek aan kleren - films van het afgelopen jaar,” zo bejubelt de jury De Patrick van Tim Mielants. Hij duwt Kevin Janssens ver buiten zijn comfortzone en raakt het publiek met een mooie existentiële ‘dramedy’ over rouw, identiteit en … een hamertje.

Ingetogen beeldprecisie

Mielants en zijn film werden eerder al internationaal gelauwerd met de prijzen voor Beste regisseur en Beste film binnen de Next Wave Features-competitie op het Fantastic Fest in Austin. En hij won de prijs voor Beste Regie op het Internationaal Filmfestival in Tsjechië. Eerder werkte Tim al mee aan succesreeksen als Peaky Blinders, Professor T., Cordon en Code 37.

Jurylid Anke Brouwers, filmdocent aan het KASK, licht toe: “Tim Mielants is een regisseur met een eigenzinnige, beheerste stijl die kiest voor ingetogen beeldprecisie in plaats van een hectische montagestijl. Hij tekent met deze film voor een gevoelige acteursregie. Mielants heeft duidelijk zijn eigen stem als regisseur gevonden, zowel in het Vlaamse filmlandschap als internationaal. Ook weet hij naadloos het tragische met het droogkomische te verbinden.

Tim Mielants: “Het is een platgeslagen cliché, maar een film maak je echt niet alleen. Bedankt aan Bart Van Langendonck voor het vertrouwen, Kevin Janssens om 30 kilo bij te komen en alle mensen die in mij en dit project geloofden. Dit experiment kon enkel slagen met de hulp van een fantastische crew, én acteurs die zich letterlijk bloot durfden te geven. Ik draag deze prijs op aan alle mensen die veel hebben opgeofferd of geriskeerd om mee in dit verhaal te stappen.

(Inter)nationale erkenning 

Die andere Tim, televisiemaker en scenarist Tim Van Aelst, leerde Vlaanderen kennen dankzij comedyreeksen: Benidorm Bastards, Hoe zal ik het zeggen, Wat Als en Safety First. In Studio Tarara voert hij de kijker mee naar de beginjaren van VTM, samen met co-scenarist David Vennix. In de tragikomische reeks zijn referenties naar legendarische programma’s zoals het Rad Van Fortuin en Tien om te Zien dan ook nooit ver weg.

Studio Tarara sleepte al heel wat (inter)nationale nominaties en prijzen in de wacht: Ensors voor Beste Acteur en Beste actrice in een tv-serie, Beste Serie op het Berlin International TV Series Festival, en een Golden Intermedia Globe en Bronze World Medal op de NY Festivals & Film Awards voor beste entertainmentprogramma binnen de categorie Drama. 

“Black comedy en nostalgie verweven met spannende whodunnit”

Johan Tuyaerts, televisiemaker en docent media, van de jury motiveert: “Tim en David verdienen deze erkenning voor de briljante manier waarop ze black comedy, nostalgie en een spannende ‘whodunnit’ verweven tot een van de meest originele tv-series van de afgelopen jaren. De vele (inter)nationale prijzen zijn hiervan een mooi bewijs.” 

Tim Van Aelst reageert: “David Vennix, Sofie Peeters en alle mensen die mee in de scriptmeetings zaten: ik ben hen stuk voor stuk zeer dankbaar. Ik denk dat het krachtigste wapen van ons scenario was dat we veel feedback toelieten. Telkens opnieuw beginnen en blijven verbeteren. We zijn zeer fier op deze prijs. En om nog even in 1993 te blijven: met het prijzengeld van Sabam bestellen wij graag de jacuzzi van 4.800 euro Walter (lacht)!” 

Diverse genomineerden

Genomineerden en laureaten werden geselecteerd door een externe en onafhankelijke jury, samengesteld uit professionele spelers binnen de sector. 

De focus van de prijzen ligt op de creatie van nieuwe audiovisuele werken in het voorbije jaar. Verschillende genres en productietypes (langspeelfilm, serie, documentaire...) kwamen in aanmerking. Dat resulteerde in een diverse genomineerdenlijst

Over Sabam for Culture

Onder de vlag van Sabam for Culture ondersteunt en financiert de auteursvereniging tal van projecten van, en voor haar leden. Doelstelling? Hun repertoire in alle disciplines promoten en verspreiden, en de creatie van nieuwe werken stimuleren. Elk jaar reikt zij liefst 15 prijzen uit, gespreid over verschillende disciplines en genres. Daarmee zet ze het succes van haar vennoten extra in de verf op basis van hun verwezenlijkingen in het afgelopen jaar. Naast de officiële erkenning ontvangt elke laureaat een geldprijs van 5.000 euro. Zo wil Sabam de volgende stap in de carrière van de laureaat mee financieren.
 

share

À propos de la Sabam

La Sabam est la société belge des auteur·e·s, compositeurs/trices et éditeurs/trices. Elle accompagne ses membres dans la valorisation de leurs droits et les soutient dans la création, la promotion et la diffusion de leurs œuvres en Belgique et à l’étranger. Active dans 5 disciplines artistiques (musique, cinéma & télévision, théâtre & danse, arts visuels et littérature), elle participe au développement de l’économie du secteur culturel et artistique. Elle représente également les droits d’auteur étrangers sur le territoire belge grâce à une étroite collaboration avec ses sociétés sœurs. En 2021, elle a réparti plus de 108 millions € en droits d’auteur et a soutenu presque 900 initiatives culturelles.

Contact de presse :

Olivier Maeterlinck
Tel: 02 286 83 83 
press@sabam.be