Onze kantoren zijn dan wel nog gesloten tot 31 augustus en onze medewerkers werken thuis, toch blijven we u met raad en daad bijstaan. Uw auteursrechten worden ook zoals gepland uitbetaald.

Hebt u een vraag? Raadpleeg onze handige lijst van veelgestelde vragen. Vindt u geen antwoord op uw vraag? Contacteer ons dan via het contactformulier. Zo wordt uw vraag met prioriteit behandeld. Wilt u toch liever telefoneren met ons? Dat kan elke werkdag van 9u30 tot 13u en van 14u tot 15u30 op het nummer 02 286 84 84.

Hoe bescherm ik de naam van mijn groep, logo, slogan of titel?

U kan de naam van een muziekgroep als handelsnaam beschermen. Het recht op een handelsnaam verkrijgt u door het eerste openbare gebruik (d.w.z. vanaf het moment waarop de groep voor de eerste keer met een bepaalde naam naar buiten komt).

De draagwijdte van bescherming van zo'n naam beperkt zich tot het gebied/land(en) waar de naam enige bekendheid geniet (via concerten, uitzendingen, de verkoop van albums, enz.).

De houder van een handelsnaam kan zich verzetten tegen het gebruik van andere namen die tot verwarring kunnen leiden op het grondgebied waar zijn naam bekend is.

Het is ook mogelijk om een naam als merk te beschermen. Het exclusieve recht op een merk verkrijgt u door een inschrijving bij bv. het Benelux-merkenbureau of bij het Europees Merkenbureau.

De bescherming als merk is ruimer dan de bescherming als handelsnaam omdat deze geldig is voor het hele grondgebied waarvoor het merk gedeponeerd is (bv. de Benelux). De houder van een merk kan zich verzetten tegen gebruik van alle identieke of overeenstemmende tekens van jongere datum voor gelijksoortige waren of diensten.

Gaat het om een teken dat dient om de herkomst van waren en diensten aan te duiden, dan is het noodzakelijk het als merk in te schrijven om het de bescherming van het merkenrecht te geven.

Ook een logo, slogan of titel kunnen auteursrechtelijk worden beschermd op voorwaarde dat ze voldoende origineel zijn.

Meer informatie over de bescherming van handelsnamen en merken en een lijst van daarin gespecialiseerde kantoren vindt u op de website van Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht.