Obwohl unsere Büros bis zum 31. August geschlossen bleiben und unsere Mitarbeiter von zu Hause aus arbeiten, werden wir Ihnen weiterhin mit Rat und Tat zur Seite stehen. Ihre Urheberrechtsgebühren werden ebenfalls wie geplant ausbezahlt.

Haben Sie eine Frage? Bitte lesen Sie unsere praktische Liste mit häufig gestellten Fragen. Sie können die Antwort, die Sie suchen, nicht finden? Bitte kontaktieren Sie uns über das Kontaktformular. Auf diese Weise wird Ihre Frage mit Priorität behandelt.

Möchten Sie uns trotzdem telefonisch erreichen? Bis zum 31. August sind Wir jeden Werktag von 9.30 Uhr bis 13.00 Uhr unter der Nummer 02 286 84 84 erreichbar.

Hoe bescherm ik de naam van mijn groep, logo, slogan of titel?

U kan de naam van een muziekgroep als handelsnaam beschermen. Het recht op een handelsnaam verkrijgt u door het eerste openbare gebruik (d.w.z. vanaf het moment waarop de groep voor de eerste keer met een bepaalde naam naar buiten komt).

De draagwijdte van bescherming van zo'n naam beperkt zich tot het gebied/land(en) waar de naam enige bekendheid geniet (via concerten, uitzendingen, de verkoop van albums, enz.).

De houder van een handelsnaam kan zich verzetten tegen het gebruik van andere namen die tot verwarring kunnen leiden op het grondgebied waar zijn naam bekend is.

Het is ook mogelijk om een naam als merk te beschermen. Het exclusieve recht op een merk verkrijgt u door een inschrijving bij bv. het Benelux-merkenbureau of bij het Europees Merkenbureau.

De bescherming als merk is ruimer dan de bescherming als handelsnaam omdat deze geldig is voor het hele grondgebied waarvoor het merk gedeponeerd is (bv. de Benelux). De houder van een merk kan zich verzetten tegen gebruik van alle identieke of overeenstemmende tekens van jongere datum voor gelijksoortige waren of diensten.

Gaat het om een teken dat dient om de herkomst van waren en diensten aan te duiden, dan is het noodzakelijk het als merk in te schrijven om het de bescherming van het merkenrecht te geven.

Ook een logo, slogan of titel kunnen auteursrechtelijk worden beschermd op voorwaarde dat ze voldoende origineel zijn.

Meer informatie over de bescherming van handelsnamen en merken en een lijst van daarin gespecialiseerde kantoren vindt u op de website van Beneluxvereniging voor Merken- en Modellenrecht.