Terugblik op 2018

share

Terugblik op 2018

februari 15, 2019

In 2018 werd Sabam meer dan ooit gedreven voor en door auteurs. We beheren niet alleen uw auteursrechten. We willen u ook steunen waar we kunnen en cultuur in het algemeen promoten. Waar was Sabam aanwezig? Welke evenementen kregen steun van Sabam? U ziet het hieronder in een beknopt jaaroverzicht van Sabam.

 

Januari

Naar goede gewoonte steunt Sabam de Mia’s, de Vlaamse muziekprijzen. Veel leden vallen in de prijzen, waaronder Oscar & The Wolf, Coely, Raymond van het Groenewoud en Melanie De Biasio. Aan Franstalige zijde worden in Luik de D6bels Music Awards uitgereikt, onder meer aan Henri PFR en Blanche.

Fotograaf Chris Vanden Broeke bijt de spits af in de eerste van een reeks vernissages in The Black Wall, de exporuimte van Sabam. Later in het jaar volgen er nog tentoonstellingen van Hamsi Boubeker, Nick Ervinck en Maryse & Jean-François Charles.

 

Februari

Sabamleden zegevieren op de Franstalige filmprijzen Magritte du Cinéma. Onder andere Fien Troch (beste Vlaamse film) en Jean-Luc Fafchamps (beste filmmuziek) vallen in de prijzen.

 

Maart

Sabam benoemt Carine Libert als eerste vrouwelijke CEO. Haar prioriteiten? Een snellere, betere en meer efficiënte dienstverlening voor klanten en vennoten en een vereenvoudiging van de tarieven.

Songwriters Mary Boduin en Stefaan Fernande krijgen samen met Axelle Red een plaats in de Eregalerij van Radio 2 en Sabam For Culture als beloning voor een leven vol muziek.

 

April

Een auteursdelegatie van Sabam onder leiding van Axelle Red trekt naar Straatsburg. Het doel? Een eerlijke vergoeding voor auteurs wanneer hun werken online worden gebruikt. Dit is een dossier dat ons het hele jaar zal bezighouden. Ook in 2019 zullen we hier tijd en energie in steken. We willen zeer nadrukkelijk dat internetgiganten zoals YouTube en Facebook de koek eerlijk verdelen.

v.l.n.r. Filip Vanes (manager), Olivier Maeterlinck (Sabam), Axelle Red en Tania Ghyselinck (Sabam)

 

Nog in april beslist een rechtbank in eerste aanleg dat Sabam haar tarieven voor concerten en festivals moet aanpassen. Ze gaat hiertegen in beroep en onderhandelt tegelijk met concert- en festivalorganisatoren over een oplossing, maar voorlopig zonder resultaat. Daarom werkt Sabam sindsdien met tussentijdse tarieven, in afwachting van een uitspraak.

Axelle Red overhandigt in naam van Sabam een cheque van € 20.000 aan de liefdadigheidsactie Télévie van de Franstalige zender RTL-TVI.

 

Mei

Sabam publiceert haar jaarverslag. De auteurs ontvingen bijna € 118 miljoen in 2017, een stijging van 10% ten opzichte van 2016.

In Avignon vindt het eerste theaterfestival van Sabam plaats, met zes lezingen van zes Sabamauteurs op drie dagen tijd. Voor herhaling vatbaar!

 

Juni

Jan Hautekiet wordt verkozen tot nieuwe voorzitter van de raad van bestuur. Aan Franstalige zijde wordt Benjamin Schoos de nieuwe gedelegeerd bestuurder. Ook Tom Kestens en Pierre Dumoulin worden verkozen in de raad van bestuur.

GESAC organiseert een ‘Meet the authors’ bijeenkomst in het Europees Parlement te Brussel naar aanleiding van de belangrijke stemming over de Transfer of Value. Auteurdelegaties en creatievelingen uit heel Europa zijn op de afspraak om hun boodschap kracht bij te zetten en Europese parlementsleden te overtuigen. Songwriter Stefaan Fernande en auteur/componist en bestuurder Tom Kestens vertegenwoordigen Sabam.

 

Juli

De zomer is het festivalseizoen bij uitstek. Sabam is van de partij op onder andere de Francofolies in Spa, Theater Aan Zee, Dour en Les Ardentes.

Minister van Cultuur Sven Gatz reikt samen met onze CEO Carine Libert de Sabam Jazz Awards uit tijdens het Gent Jazz Festival. De award voor “Jong Talent” gaat naar euphoniumspeler Niels Van Heertum. Saxofonist Robin Verheyen wordt gelauwerd als “Gevestigde Waarde”.

 

Augustus

In het kader van Boterhammen in het Park neemt Sabam For Culture live sessies op met Frank Vander linden en de Brusselse rapper Jay MNG. In totaal blikten we afgelopen jaar een twintigtal sessies in met zowel opkomende talenten als gevestigde waarden.

 

Tijdens Theater Aan Zee in Oostende nodigen we auteurs uit voor een vertoning van de film “Rosie en Moussa”, een aansluitende masterclass met scenarist Michael De Cock en een pluridisciplinair festivalparcours. Luanda Casella wint op de slotdag van het festival de Sabam Jong Theaterschrijfprijs met haar tekst “Short Of Lying”

 

September

Sabam steunt het Filmfestival van Oostende. Filmpionier Raoul Servais krijgt er uit handen van onze CEO Carine Libert de Muze van Sabam als bekroning voor zijn indrukwekkende internationale carrière. Op de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen, scoren tal van leden. Een eervolle vermelding voor Christina Vandekerckhove en Jakob Verbruggen.

Het Europees parlement stemt vóór de Europese Richtlijn Auteursrechten. Die biedt auteurs en andere rechthebbenden een betere bescherming en vormt een opstap naar een eerlijke vergoeding wanneer hun werken online worden geëxploiteerd. Auteurs, componisten en uitgevers zijn verheugd.

 

Oktober

Sabam voert haar grootste betaling van het jaar uit en verdeelt meer dan € 43 miljoen onder haar auteurs, componisten en uitgevers.

Op Filmfest Gent trakteert Sabam op een primeur tijdens haar jaarlijkse filmavond. “Beautiful Boy”, het Amerikaanse debuut van Felix Van Groeningen, laat een diepe indruk na.

Sabam CEO Carine Libert overhandigt een Award aan de jonge Amerikaanse componist Logan Nelson tijdens de World Soundtrack Awards

 

November

Op de Antwerpse Boekenbeurs reikt Sabamvoorzitter Jan Hautekiet de Boekenleeuw uit aan de Nederlandse jeugdauteur Annet Schaap. De Boekenpauw gaat naar Marit Tornqvist.

 

December

De Sabam Awards worden uitgereikt in vijf disciplines: audiovisuele kunsten, literatuur, theater, visuele kunsten en muziek. Meer dan driehonderd kunstenaars en vertegenwoordigers van de culturele sector zijn op de afspraak en zien dat het goed is.

December staat ook in het teken van goede doelen. Zo levert Sabam ook dit jaar een bijdrage aan Rode Neuzen Dag (€ 10.000) en de Warmste Week (€ 5.000).

Bazart overhandigt cheque aan de Warmste Week in naam van Sabam

Hebt u vragen? Onze Customer Service helpt u graag zo snel mogelijk verder.

 

Contacteer ons