Jaaroverzicht
Terugblik op een ongewoon 2020
February 12, 2021

2020, een jaar om snel te vergeten? Niet zo snel! 2020 werd dan wel overschaduwd door het coronavirus en bijhorende lockdowns, social distancing, technische werkloosheid,… Toch waren er volgens uw auteursvereniging ook lichtpunten: veerkracht, steun, solidariteit en hoop.  

In deze moeilijke tijden hebt u blijk gegeven van veerkracht. U ontdekte nieuwe manieren om uw kunst uit te drukken en tot bij uw publiek te krijgen. Ook Sabam en haar medewerkers hebben zich aan het nieuwe normaal aangepast om u zo goed mogelijk van dienst te blijven. 

En toen de overheid de culturele sector niet alle steun gaf die ze verwachtte én verdiende, deed uw auteursvereniging wél alles wat ze kon om u te steunen

U toonde zich ook solidair: in uw naam stelden we ons solidair op met andere sectoren die zwaar door de crisis werden getroffen. Een mooie geste die de vrijgevigheid en het belang van de auteurs in onze samenleving onderstreept.

Tot slot hoop: vaccins moeten het mogelijk maken om in 2021 naar een min of meer normale samenleving terug te keren. Een enorm hongerig publiek staat te trappelen om te ‘investeren’ in concertzalen, festivals, theaters, bioscopen, musea, kunstgalerieën,… Het belang van cultuur en creatie is nóg duidelijker geworden! 

Een terugblik op een bijzonder jaar voor Sabam en haar leden. 

Januari

Het jaar begint met een vliegende start: de lancering van Unisono. Dit uniek platform factureert vanaf 1 januari zowel de auteursrechten (Sabam) als de Billijke Vergoeding (PlayRight & SIMIM) voor het gebruik van muziek tijdens evenementen en in bedrijven, verenigingen en horeca- & handelszaken. Het resultaat? Een enorme vereenvoudiging voor de gebruikers van uw werken. 

Sabam for Culture tekent present op het Europese showcasefestival Eurosonic Noorderslag. Onder de vlag van Belgium Booms steunt en promoot ze er ruim 20 artiesten en groepen uit de Belgische muziekwereld (o.a. Blanche, Black Mirrors, Lous & the Yakuza, Tanaë,…).

Februari

De maand begint met een knaller: de uitreiking van de Franstalige filmprijzen Les Magritte du Cinéma op 1 februari. Onze audiovisuele auteurs oogsten stevig! 

Naar goede gewoonte is Sabam for Culture trouwe partner van de MIA’s. Maarten Devoldere en Jinte Deprez van Balthazar winnen er de prijs voor beste auteur/componist. 

Maart

Half maart verlamt het coronavirus het hele land. Uw auteursvereniging is genoodzaakt haar kantoren te sluiten en annuleert alle geplande ontmoetingen en evenementen. Sabam valt echter niet stil: we blijven u met raad en daad bijstaan

Ondanks het stilvallen van culturele activiteiten blijft Sabam for Culture nieuwe creaties ondersteunen.

April

Het bestuursorgaan beseft in welke moeilijke situatie u verkeert. Het beslist dat u de reserve van uw sociaal fonds vervroegd mag opnemen. In totaal krijgen bijna 9.000 auteurs en componisten zo toegang tot meer dan € 18 miljoen. 

In een moeilijke context tonen onze auteurs hun solidariteit met andere sectoren die door de crisis worden getroffen. Zo’n 100.000 horeca- en handelszaken kunnen een solidariteitsbijdrage aanvragen. 

Verder blijft Sabam u steunen met nieuwe beurzen, onder andere voor literaire auteurs

We starten ook met online infosessies voor nieuwe leden.

Mei

Onze jaarlijkse algemene vergadering in mei wordt door de gezondheidscrisis uitzonderlijk uitgesteld tot 31 augustus.

De politiek toont maar weinig interesse voor de problemen van de culturele sector. Daarom sluit Sabam zich aan bij het initiatief ‘No Culture, No Future’. Zo helpen we snel de acties bepalen die nodig zijn voor Belgische auteurs, componisten en uitgevers.

Juni

Via Sabam for Culture maken we bijna € 450.000 extra middelen vrij om de culturele sector nieuw leven in te blazen. 

Samen met PlayRight+, Galm en Facir richt Sabam Fund Belgian Music op, een relance- en steunfonds door en voor Belgische auteurs en muzikanten. Het doel? Financiële steun geven aan muziekprojecten die door de lockdown niet konden doorgaan. 

Onze CEO Carine Libert wordt verkozen in de raad van bestuur van GESAC. Deze koepelorganisatie van Europese auteursverenigingen pleit bij beleidsmakers voor een duurzaam cultureel en creatief ecosysteem. 

Juli

Onze CEO Carine Libert stuurt een open brief naar Belgische parlementsleden om hen aan te sporen vier concrete steunmaatregelen aan te nemen voor auteurs en kunstenaars. 

Sabam for Culture biedt een beurs aan waarmee artiesten hun artistiek budget kunnen boosten. Zo krijgen ze wat meer financiële ruimte en hoeven ze niet te besparen op hun bezetting. 

We organiseren een (online) masterclass rond de Vlaamse duikbootfilm ‘Torpedo’. Sabam-voorzitter Jan Hautekiet gaat er in gesprek met regisseur Sven Huybrechts en componist van de sterke soundtrack Hannes De Maeyer. 

Augustus

Sabam for Culture gaat op zoek naar ‘lockdownkunst’, nieuwe kunstwerken die tijdens de lockdown zijn gemaakt. De elf winnaars krijgen elk een beurs van € 1000.  

Op 31 augustus 2020 vindt eindelijk de buitengewone en gewone algemene vergadering van Sabam plaats, mét gesloten deuren. Onze aandeelhouders stemmen op voorhand én op afstand. Het bestuursorgaan verwelkomt Laurence Bibot als nieuwe bestuurder.

September

Hendrik Lasure wordt bekroond tot Jazzcomponist van het jaar. Sabam beloont de jonge componist voor zijn album ‘Garden Head’. Naast de erkenning helpt de geldprijs van € 5000 Hendrik bij de volgende stappen in zijn carrière.

Sabam for Culture volgt de nieuwe trends in de audiovisuele sector op de voet en biedt makers van webseries een beurs van € 1000 aan. Ook voor theatermakers die weer aan de slag willen lanceren we een nieuwe beurs. 

Tot slot krijgen literaire auteurs een bijkomende vergoeding voor lezingen, die door de crisis lange tijd niet konden doorgaan.

Oktober

Tijdens Film Fest Gent roept Sabam for Culture Tim Mielants (De Patrick) uit tot beste regisseur van 2019 en Tim Van Aelst & David Vennix (Studio Tarara) tot beste scenaristen

Het nationaal relancefonds Fund Belgium Music, mede opgericht door Sabam, lanceert zijn eerste projectoproep

Bestuurslid Benjamin Schoos legt zijn functie neer om zich te concentreren op persoonlijke projecten. Anthony Sinatra, oprichter van de band ‘Hollywood Porn Stars’, vervangt hem in ons bestuursorgaan. Anthony is enorm gemotiveerd en staat te trappelen om aan de slag te gaan.

Sabam for Culture verdeelt voor € 20.000 aan ontwikkelingsbeurzen onder studenten of professionals die werken aan een kortfilm.

Het mandaat dat PlayRight en SIMIM in het kader van Unisono aan Sabam hebben gegeven, breidt uit. Voortaan factureert Sabam ook de Billijke Vergoeding voor muziek die op de radio wordt uitgezonden. 

November

Op de Antwerpse Boekenbeurs wordt Christophe Vekeman bekroond tot beste Sabam-auteur van 2019. De Belgische schrijver, dichter en performer wint deze prijs van € 5000 voor zijn roman ‘Cruise’.

Sabam for Culture organiseert ‘SYNC TWICE’, een webinar over het gebruik van muziek in audiovisuele producties. Sabam-voorzitter Jan Hautekiet spreekt er met componist en muzikant Jimmy Dewit en regisseur Jan Eelen. 

December

We verdelen meer dan € 65.000 aan auteursrechten voor 1074 gratis livestreams die tijdens de lockdown werden georganiseerd en bij Sabam aangegeven. Een extra financieel duwtje in de rug!

Tot slot reiken we drie prijzen van Sabam for Culture uit, elk voor een bedrag van € 5000. Hiermee investeren we in de carrière van de laureaten: 

  • Wannes Gyselinck en Ans Van den Eede worden uitgeroepen tot de beste theaterauteurs van 2019 voor hun voorstelling ‘The Big Drop-Out’. 
  • Leen Voet is de opmerkelijkste visuele kunstenaar van 2019. Een prijs die ze wint voor haar solotentoonstelling ‘Alda & Armand’.
  • En Bram Van Camp wordt verkozen tot componist van het jaar, dankzij zijn twee composities ‘Träume’ en ‘Scherzo-Bagatelle’.

share

Do you have any questions?

Our Customer Service will gladly assist you as soon as possible.

 

Contact us